Patrimoni

Sant Pere de Rodes ja té pla especial urbanístic

La reglamentació ordena i endreça l’entorn del conjunt monumental

El monestir, el poblat de Santa Creu i el castell de Sant Salvador es consoliden com a conjunt dinamitzador de la comarca i la demarcació

Sant Pere de Rodes, un dels grans actius patrimonial i turístics de l’Empordà i de la demarcació de Girona, ja té pla especial urbanístic (PEU). Amb la publicació en el DOGC d’aquest document aquest mes de novembre, es tanca una tramitació que va començar fa gairebé deu anys. Tot i que el gran públic i els visitants d’aquest conjunt patrimonial no s’han d’esperar canvis espectaculars a curt ni a mitjà termini, els actors que intervenen en la gestió d’aquest espai, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l’Ajuntament del Port de la Selva, celebren l’entrada en vigor d’aquesta reglamentació específica per al paratge de Sant Pere de Rodes. “És una fita important, perquè s’ordena i s’endreça tota la normativa que regeix quins usos complementaris s’hi poden donar, usos vinculats a la visita del monestir, en un conjunt de 64 hectàrees i tres espais: l’antic poblat de Santa Creu de Rodes, el monestir pròpiament dit i el castell de Sant Salvador, situat a la carena”, explica Marina Miquel Vives, responsable de l’àrea de Monuments i Jaciments de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

En concret, s’hi defineixen aspectes com la possibilitat d’ampliar el nombre d’aparcaments –en moments com la temporada d’estiu ja és necessari– i els serveis complementaris com ara la restauració i la botiga, i la necessitat d’habilitar lavabos a la zona exterior, a prop de l’antic poblat.

Hostatgeria prevista

Un dels serveis nous que es regulen és la possibilitat d’incloure-hi activitats d’hostatgeria. Miquel Vives matisa, però, que no es planteja hostatjar visitants de manera immediata, sinó preveure la possibilitat d’acollir investigadors als espais (l’antiga sagristia) que ja havien estat pensats per a aquesta finalitat. “Creiem que els serveis de restauració, amb una capacitat per a unes vuitanta persones, així com les dimensions de la botiga, són correctes, i no preveiem ampliacions a curt termini”, diu Miquel Vives. El PEU també regula aspectes com ara gestió dels residus, xarxes de subministrament i protecció contra incendis, entre d’altres.

Mil·lenari a tocar

“Ha estat un recorregut llarg i ens alegrem de fer aquest pas, perquè es tracta de deixar clar el marc d’encaix d’aquest conjunt patrimonial dins del seu entorn”, coincideix Josep Maria Cervera, alcalde del Port de la Selva, i hi afegeix que tothom és conscient que Sant Pere de Rodes és un element dinamitzador de la comarca de primer nivell.

L’any 2022 se celebrarà el mil·lenari de la consagració del monestir. En aquests propers dos anys, es preveuen també dues campanyes més d’excavacions al sector de l’antic poblat de Santa Creu de Rodes i l’església de Santa Helena. Aquestes investigacions arqueològiques, diu Marina Miquel Vives, s’hauran de reivindicar properament i aportaran una nova visió monumental d’aquest conjunt patrimonial de Sant Pere de Rodes.

LES XIFRES

64
hectàrees
queden regulades pel conjunt d’aquest pla especial urbanístic de Sant Pere de Rodes.
3
espais
formen part del perímetre: el poblat de Santa Creu, el monestir i el castell de Sant Salvador.
89.574
persones
van visitar el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, segons les dades de l’any 2019.

Rodatge de ‘Batalla monumental’

El monestir ha estat l’escenari aquest novembre del rodatge d’un capítol de Batalla monumental. Aquest concurs de la revista Sàpiens s’emetrà a TV3 el primer trimestre del 2021. Hi competiran dotze monuments, entre els quals n’hi ha tres de gironins: Sant Pere de Rodes, Empúries i la catedral de Girona. Una votació determinarà “el monument favorit dels catalans”.

Visitants majoritàriament catalans i de l’Estat francès

E.C

Un total de 89.574 persones van visitar el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes el 2019. Deixant de banda la situació del 2020, que queda distorsionada per l’impacte de la Covid-19, aquestes dades situen el monument del Port de la Selva en els primers llocs de la demarcació de Girona. L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural (ACPC) gestiona cinc conjunts monumentals a les comarques de Girona. Al marge de Sant Pere de Galligants –un conjunt patrimonial de característiques diferents pel que fa a les visites, tenint en compte que està ubicat al cor de Girona–, el MAC-Empúries ocupa el primer lloc, amb 150.564 visitants. A continuació, hi ha Sant Pere de Rodes; el MAC-Ullastret, amb 27.245 visites, i la canònica de Santa Maria de Vilabertran, amb 11.190.

Cal tenir en compte que, en el cas de Sant Pere de Rodes, només es comptabilitzen els visitants que entren al monestir i no pas els que recorren pel seu compte l’entorn de Santa Helena o el castell. Afinant el perfil dels usuaris, les dades de l’ACPC destaquen que un 46% dels visitants de Sant Pere de Rodes procedeixen de Catalunya; el segon grup per importància són els visitants de l’Estat francès (31%), i els de l’Estat espanyol representen un 8%.

Un 50% menys el 2020

Pel que fa a l’impacte de la pandèmia aquest 2020, el nombre de visites ha decaigut prop d’un 50%, un descens que l’ACPC qualifica de “força acceptable” si es compara amb altres espais de visita culturals com els museus. Aquestes últimes setmanes, el monestir ha promogut unes jornades de portes obertes per als veïns dels nou municipis que envolten la muntanya i que participen cada any en la pujada a Sant Pere de Rodes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.