Els jocs que el franquisme va utilitzar per adoctrinar, al Museu del Joguet
‘Memòria lúdica de la dictadura’ és fruit del treball de fi de màster de Pol Forcadell
Hi coincideix fins al 6 de gener amb una mostra de boles de neu
El Museu del Joguet de Catalunya mostra una sèrie de jocs i joguines per a la reeducació política, en una exposició temporal que es pot visitar al vestíbul de l’equipament figuerenc fins al 6 de gener. La voluntat és interpel·lar el visitant sobre el significat explícit d’aquest material destinat a les criatures i com es transmetien valors, idees i conductes per a la supervivència del règim. L’exposició Memòria lúdica de la dictadura va néixer a partir del treball final del màster de Gestió Cultural realitzat a la UOC per Pol Forcadell, treballador del museu. De fet, aquesta petita mostra al vestíbul és una primera aproximació pràctica a una temàtica que es vol recuperar en una futura exposició temporal a la Sala Oberta del museu.
Memòria lúdica de la dictadura planteja com arribaven als nens i nenes idees com ara la importància de l’exèrcit com a defensor de la unitat nacional o els rols de gènere a partir de les joguines, publicacions, llibres de text i campaments escolars organitzats, produïts i supervisats pel Frente de Juventudes i la Sección Femenina. Entre les peces exposades destaquen les nines Marín vestides amb l’uniforme franquista.
També fins al 6 de gener es pot veure, a la Sala Brossa-Frègoli, l’exposició Ciutats nevades. Boles de neu del món, amb peces de la col·lecció de Pilar de Ferrer Torró, recentment donada al museu per la seva família, i també de la donació feta el 2016 per la família Gol-Sastre.