cultura

Memòria històrica

Història a peu de carrer

Sant Adrià de Besòs celebra avui la festa major amb una ruta teatralitzada pels principals elements del seu patrimoni arquitectònic

Un grup d'actors ‘amateurs' s'encarrega de representar cada període històric

Conèixer la història de Sant Adrià de Besòs al costat dels seus protagonistes passant pels espais i edificis emblemàtics del municipi és possible gràcies a la tasca del grup Història Viva, una dotzena d'actors amateurs que s'han implicat en el projecte de les rutes culturals teatralitzades. Avui, dia del patró de Sant Adrià i jornada central de la festa major, és possible veure'ls en acció a partir de tres quarts de set de la tarda.

La proposta ha tingut una molt bona acollida des que l'any passat se'n va fer una prova pilot coincidint amb la Nit de Museus. Aquest any, el 21 de maig, un altre cop per la Nit de Museus, es va fer la primera sessió amb persones interessades en la història local i per a aquesta segona sessió d'avui les 35 places disponibles ja fa dies que estan esgotades.

L'arribada de la Segona República, la crema dels arxius municipals per part de les tropes napoleòniques l'any 1813 i les onades migratòries de les dècades dels cinquanta i els seixanta del segle passat són alguns dels fets que s'expliquen al llarg de la passejada. La ruta s'atura en sis punts diferents, tots a una distància curta perquè es pugui fer a peu. La ruta és gratuïta i està pensada perquè qualsevol persona, tingui l'edat que tingui, i sigui quina sigui la seva condició social, econòmica i cultural, pugui gaudir-ne en igualtat de condicions, tal com explica Jordi Vilalta, historiador del Museu d'Història de la Immigració de Catalunya (MHIC) i el narrador de la ruta. Mentre ell explica els fets històrics relacionats amb cada espai, els actors representen un quadre del període corresponent. A més dels components del grup de teatre, la ruta té dos convidats d'excepció. Són els gegants de Sant Adrià, que, sobre el pont del Besòs, serveixen per explicar la feina dels passadors i per parlar de les besosades, les crescudes del riu que es van produir de manera cíclica i que estan documentades des de 1135 fins a 1962.

El recorregut comença a l'antic Casal de la Dona, que havia estat antic ajuntament en època republicana, i des d'allà passa per la masia de Can Rigal, on el grup es trasllada a l'època de la guerra del Francès. Després es visita l'edifici Polydor, que havia estat fàbrica de discos i també ajuntament franquista, entre altres usos; també s'atura al pont dels Passadors i l'arc Gòtic, on s'escenifica un duel amb pistola de l'època de les guerres carlines, i des d'allà el grup es desplaça fins als jardins del MHIC, on hi ha un vagó del Sevillano, on s'expliquen les migracions de les dècades dels cinquanta i els seixanta i on el grup d'actors representa un grup acabat d'arribar a Sant Adrià.

L'objectiu és en un futur poder complementar la ruta amb altres espais on explicar més retalls d'història. De moment, l'Ajuntament té previst reconèixer demà la tasca dels voluntaris que hi participen amb una recepció a la sala de plens de la casa de la vila.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.