cultura

predileccions

D. sam abrams

Lluís Solà, el més alt nivell

L
La figura humana i artística de Solà és del més alt nivell, el nivell de clàssics moderns com Riba, Foix, Bartra, Espriu i Vinyoli

El dia 26 de setembre, a l'auditori d'Arts Santa Mònica, la Institució de les Lletres Catalanes, amb Laura Borràs al capdavant, va celebrar un extens i merescut acte d'homenatge al poeta, dramaturg, assagista, teòric, crític, traductor, professor, polític i activista Lluís Solà i Sala. Ja era hora! 

La figura humana i artística de Solà és del més alt nivell, el nivell de clàssics moderns com Riba, Foix, Bartra, Espriu i Vinyoli. Però molt em temo que la societat catalana, les institucions i el món de la cultura encara no s'han fet càrrec del relleu real de l'obra de Lluís Solà. Encara no s'han fet càrrec de l'excel·lència conceptual i formal bàsica de la seva producció, ni de la funció afegida de la fortificació espiritual no religiosa. Laura Borràs sí, un sí rotund, que coneix el valor real de l'obra de Solà. Però l'acte em va suscitar un reguitzell de preguntes. 

El conseller de Cultura, quan pensa reconèixer explícitament la trajectòria i l'obra de Solà? El Conca, quan pensa concedir el Premi Nacional a la trajectòria artística al nostre poeta? Òmnium Cultural, quan pensa atorgar el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes a Lluís Solà? L'Institut Ramon Llull, quan pensa situar l'obra de Solà entre les seves prioritats de traducció a llengües estrangeres? L'Ajuntament de Barcelona, quan pensa premiar Lluís Solà amb el premi Ciutat de Barcelona? El jurat de la Lletra d'Or, quan pensa distingir l'obra de Solà com es mereix? Les grans revistes, quan pensen dedicar números monogràfics a Solà?  Acadèmics, estudiosos i crítics, quan pensen convertir la riquíssima obra de Solà en un fèrtil i agraït camp d'estudi? Les universitats catalanes, quan pensen conferir el títol de Doctor Honoris Causa a Lluís Solà? L'Institut d'Estudis Catalans, quan pensa reconèixer la grandesa de l'aportació de Solà a la llengua? Les associacions catalanes d'escriptors, quan pensen destacar l'obra de Solà? I els lectors catalans quan pensen convertir l'aposta arriscada i personal de Josep Cots, la publicació de l'immens volum de Poesia completa, en un best-seller editorial? 

Tots plegats vam deixar passar una oportunitat d'or l'any passat, el 2015, quan Solà va complir els 75 anys. Voldria veure com l'acte d'homenatge a Lluís Solà es converteix en el punt de partida d'una rectificació general per part de tots els actors i agents. Solà engrandeix i honora la seva tradició i cal celebrar la seva obra amb tots els mitjans que tinguem a l'abast.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia