Mirador
Joan Veny, doctor ‘honoris causa' fidel a la llengua
Ja fa mesos que el Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears (UIB) va proposar el nom de Joan Veny i Clar com a doctor honoris causa. La proposta es va aprovar el 17 de febrer i ahir es va fer l'acte d'investidura del gran lingüista i dialectòleg mallorquí.
El protocol va començar amb la plantada de l'arbre als jardins de l'edifici Ramon Llull. Després es va omplir la sala d'actes de Son Lledó, al campus universitari. El rector va obrir l'acte, el secretari va llegir l'acta de nomenament i el padrí del doctorand, un brillant Jaume Corbera, va defensar els mèrits d'un home que, si no és pare, és parent directe d'unes quantes obres magnes.
Fa més de seixanta anys que Joan Veny col·labora en l'Atles lingüístic del domini català: avui n'és codirector al costat de Lídia Pons (n'han sortit set volums, de moment). L'atles gran va donar lloc al Petit atles lingüístic del domini català (cinc volums a hores d'ara). Veny va liderar les enquestes catalanes per al Léxico de los marineros peninsulares, obra que va dirigir Manuel Alvar. Va participar en l'Atlas linguistique des côtes de l'arc nord-occidental de la Méditerranéé, obra coordinada per Jean-Philippe Dalbera. I actualment és director de l'Atlas Linguistique Roman. Però la llista de mèrits no s'acaba aquí, ni de bon tros. I no hi guanyaré res si dic que Veny ha fet contribucions destacadíssimes en l'àmbit de l'onomàstica. I que va ser el promotor (i primer director) del projecte Scripta, que és una recopilació de textos catalans de totes les èpoques i de totes les àrees dialectals.
Joan Veny és la persona viva més coneguda nacionalment i internacionalment en la filologia catalana. Joan Miralles ho va dir d'Antoni M. Badia i Margarit el 2007. Aleshores el lingüista barceloní va ser investit honoris causa per la UIB. Ara els aplaudiments són, merescudíssims, per al lingüista de Campos.