Fotografia
Els ATV ja tenen llibre
L'Agrupació Fotogràfica d'Arenys de Mar tanca el cicle ‘Retrats viscuts' amb un centenar d'imatges de veïns estimats o reconeguts
Les fotografies es recopilen en un llibre que es presenta al Teatre Principal
Podrien ser el que s'anomena arenyencs de tota la vida, els ATV. No tots ells van néixer a Arenys, però sí que tots hi han fet arrels i són com de casa. Són cares conegudes i personatges que s'han fet estimar per la seva amabilitat, singularitat, o la feina i les activitats que fan en el dia a dia. Els integrants de l'Agrupació Fotogràfica d'Arenys de Mar, l'AFA, els han volgut immortalitzar i els han fotografiat tal com molts els reconeixen: fent el que saben fer o mostrant-se com són. Així sorgeix el projecte Retrats viscuts, que van engegar fa tres anys i que ara es tanca amb una exposició per descobrir nous personatges i la presentació d'un llibre on queda recopilada la feina. “No es volia retratar la història del poble, però al final ens hem trobat que hem acabat fent això”, reconeix satisfet el president de l'AFA, Enric Pera.
Des del taxista fins a les germanes Reixach de l'Hispània tenen cabuda en aquest petit homenatge. No hi falten botiguers, gent de la mar, els metges de capçalera per molts, com ara els doctors Trujillo i Grau, o el caporal durant anys de la policia local, Cristòbal Gonzàlez. Tots els retrats són un llegat que vol reconèixer el dia a dia d'aquests arenyencs. “Segur que ens hem deixat gent, però cadascú de nosaltres va anar escollint els més coneguts i propers”, apunta el president de l'agrupació, que l'any 2001 va reprendre una nova etapa amb aquest projecte que ha engrescat vint-i-cinc dels associats. L'èxit de la primera exposició va portar l'any següent a una segona, en aquest cas a petició de l'Ajuntament per capturar amb les càmeres alguns dels personatges més representatius de la societat local. Impulsats també per la regidoria de Cultura, s'han aventurat a fer la tercera i última tongada de retrats, que es pot visitar a la sala d'exposicions del Calisay fins a final d'octubre, per descobrir els 37 personatges que s'han mostrat davant la càmera. “Ho deixem aquí perquè volem fer altres projectes, però no es tanca la porta perquè en el futur nous fotògrafs donin continuïtat al cicle de retrats”, confia Pera.
Simultàniament, i gràcies a la iniciativa i el finançament de Crea't Edicions i la col·laboració de l'Arxiu Històric Fidel Fita –dipositari de les còpies fotogràfiques exposades al Centre Cultural Calisay– s'ha pogut tirar endavant l'edició del llibre que recopila el centenar de retrats realitzats. Les imatges en blanc i negre s'acompanyen d'una breu descripció del personatge i un petit retrat de quan era més jove. Una bona part dels arenyencs retrats són nascuts a la dècada dels anys 1930 i 1940, amb la qual cosa queda ben retratada una generació. Amb aquest treball també des de l'AFA es vol retre homenatge als qui al llarg d'aquests anys de col·laboració fotogràfica han desaparegut. “Ens feia il·lusió a tots i segur que a molts ens farà gràcia ara conservar aquest record”, apuntava el president de l'entitat. A la presentació del llibre, aquest divendres al Teatre Principal, s'hi esperen més de quatre-centes persones, entre familiars i amics de les més de cent persones que hi surten.