Bescanó i Montfullà homenatgen Isidre Vicens
S'organitza una setmana d'activitats a iniciativa de l'Ateneu Republicà per reconèixer el pintor coincidint amb el primer aniversari de la seva mort
Es dedica el seu nom a la plaça de Montfullà
El pintor Isidre Vicens (1918-2016) va néixer en un mas de Montfullà i, ara, la plaça on se celebra la festa major rebrà el seu nom. És una de les activitats programades en la setmana que Bescanó i Montfullà dediquen a Isidre Vicens, fill del poble, atesa la seva vàlua artística però sobretot la seva vessant humanística: la d'un home compromès, defensor de la terra, les llibertats i la justícia social com a militant i sindicalista llibertari.
Exposició al casal d'avis
L' Ateneu Republicà de Bescanó , una entitat creada el passat setembre, és la impulsora d'aquesta iniciativa de record i reconeixement, amb què es va propiciar una moció, el 17 de setembre, dels grups municipals de CiU i ERC de Bescanó. L'any 1993, l'Ajuntament de Bescanó, que presidia Xavier Soy, ja li va fer un homenatge en vida, fent-li entrega de la placa de la vila.
El programa d'actes de la Setmana Isidre Vicens començarà el divendres 13 de gener amb la inauguració, a les 20 h al casal d'avis, d'una exposició d'Isidre Vicens. Es tracta de dotze quadres representatius de la seva obra paisatgística. Influenciat pels impressionistes francesos, Vicens es va obsedir per donar forma a través del color a la terra que l'emocionava, des dels camps de blat i vinya més pròxims, a l'Empordà, però també els erms de Castella o extremenys, així com també imatges més urbanes, com ara les cases del riu Onyar. Aquesta retrospectiva es podrà visitar durant tota la setmana de les 17 h a les 20 h. El periodista i escriptor Pius Pujadas glossarà la persona i l'obra d'Isidre Vicens en l'acte d'inauguració del divendres 13 de gener.
Concurs i caminada
La primera edició del concurs de pintura ràpida Isidre Vicens, que se celebrarà al llarg del cap de setmana del 14 i el 15 de gener, és una de les iniciatives amb voluntat de mantenir continuïtat, de caràcter anual, segons va explicar Carles Genoher, de l'Ateneu Republicà de Bescanó, que ha promogut l'homenatge. El concurs de pintura ràpida té tres categories: infantil, juvenil i adult.
Una caminada cultural a Montfullà serà l'activitat central del diumenge 15 de gener, guiada pel mestre i geògraf Lluís Solé i Perich. La sortida serà a les nou del matí al parc de l'Ajuntament i té una durada prevista de tres hores. Durant la marxa, es visitarà la casa d'Isidre Vicens, on es descobrirà una placa commemorativa del pintor. Tot seguit, a la plaça del costat del local social, es farà un acte de reconeixement al pintor posant al seu nom a la plaça de Montfullà.
El diumenge 22 de gener, al migdia, al casal d'avis, es clourà la Setmana Isidre Vicens amb l'entrega dels premis del concurs de pintura ràpida.
LA DATA
El pintor que llaurava
El pintor de l'Escala Lluís Roura reivindicava un homenatge a Isidre Vicens, que considerava un dels pintors més valuosos de l'art gironí, “com a gran artista i com a persona”. En una carta al director publicada el 22 de desembre del 2015, Lluís Roura reclamava “a les autoritats gironines, un reconeixement o homenatge de la ciutat a Isidre Vicens”. “Demano i suplico, i estic segur que ho signarien tots els artistes gironins, que es faci un gran homenatge de la ciutat de Girona al nostre estimat gran artista Isidre Vicens”, cloïa Lluís Roura. En la necrològica que va escriure Eva Vázquez, ressaltava aquest aspecte: “Ha rebut pocs reconeixements, Isidre Vicens: una antològica al Museu d'Història el 1993, una retrospectiva a la Casa de Cultura i la Fundació Valvi el 2007, un premi de l'ADAC a la normalització lingüística el 2006.”