cultura

Cultura

Biblioteca anarquista

L'Assemblea Llibertària de Ponent obre al barri de Balàfia la biblioteca Maria Rius, especialitzada en l'anarquisme, el moviment obrer i les lluites socials

Funciona de manera cooperativa i amb donacions dels socis

La ciutat de Lleida disposa d'una nova biblioteca. Es troba al barri de Balàfia i està especialitzada en l'anarquisme i el moviment llibertari. La biblioteca Maria Riu es va inaugurar divendres de la setmana passada en un acte que va reunir una seixantena de persones, i la setmana passada es va posar en marxa amb l'horari que, de moment, han fixat els seus impulsors: el dimarts, el dimecres i el dijous, de 2/4 de 5 de la tarda fins a les 9 del vespre.

La iniciativa prové de l'Assemblea Llibertària de Lleida. “És un projecte sobre què vam començar a treballar fa molt de temps”, explica en Joel, un dels impulsors de l'espai. “Teníem tancats en caixes llibres i materials arran del tancament del centre social La Maranya i també provinent d'altres espais, i volíem posar-ho a disposició de qui els necessités.” Així, han adequat, durant els darrers mesos, un local del carrer Corts Catalanes, darrere del mercat de Balàfia, han catalogat el material i han organitzat un servei de préstec cooperatiu. Qui vulgui ser soci per poder retirar llibres en préstec, n'ha d'aportar un a la biblioteca.

De moment, la biblioteca ha engegat amb un fons de 1.600 llibres, així com revistes i fanzins i material audiovisual divers. El fons s'ampliarà ràpidament. Una setmana després d'obrir, ja han rebut l'oferta de diverses persones i entitats que els donaran llibres per tal d'anar enfortint el fons, així com d'editorials especialitzades que s'han compromès a enviar-los material.

Hi abunda, òbviament, l'assaig al voltant de la filosofia, la història i el present del moviment llibertari, l'obrerisme, el feminisme i l'ecologia. La catalogació de les prestatgeries de la biblioteca és per temes: antipatriarcat, lluita ecologista, República i Guerra Civil, antimilitarisme, filosofia, moviments socials, religió i ateisme, entre d'altres. També s'hi poden trobar assajos i manuals de temàtiques generals, i novel·les i altres obres de ficció.

Però el punt fort del fons, és clar, és la temàtica llibertària i anarquista. A més d'obres de Bakunin, Kropotkin o Proudhon, que es poden trobar amb facilitat en les biblioteques públiques, hi ha un important material de pensadors, teòrics i historiadors de l'anarquisme i militants llibertaris i dels moviments socials de tiratge més reduït i difícils de trobar en altres llocs.

Els encarregats de la biblioteca són voluntaris i per aquest motiu han obert, de moment, amb un horari limitat –les tardes de dimarts a dijous–, tot i que no descarten ampliar-lo més endavant si hi ha demanda i possibilitat de fer-ho. “Estem contents de l'interès que ha despertat l'obertura”, explica Joel. Entre els primers visitants d'aquests dies hi ha persones que no militen ni simpatitzen de forma directa amb el moviment llibertari, però que s'han interessat per la iniciativa i per l'oferta cultural que ha posat en marxa. L'espai, a més, és gran i els impulsors de la biblioteca tenen previst que també s'hi puguin fer més endavant xerrades, debats i altres actes culturals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.