La potència d'una cèl·lula

El fill de Tortell Poltrona estrena un treball poètic de circ dins d'una vela

Té una raó poètica. La codi­rec­tora de l'espec­ta­cle amb Blai Mateu, Cami­lle Decourtye, està con­vençuda que totes les per­so­nes tenen molta més ener­gia, més pro­jec­tes, que els que els per­met el seu cos. El mun­tatge es rea­litza en una vela pen­sada específica­ment per a aquest espec­ta­cle i que recorda una cèl·lula tallada trans­ver­sal­ment. Un acròbata sap fer un salt mor­tal però no el pot fer val­dre com un bé mate­rial i, a més, sem­pre té el dubte de si exe­cu­tarà prou bé el salt. L'acrobàcia és un valor en potència que esdevé metàfora a Le sort du dedans.

El públic entra per un cir­cuit el·líptic amb por­tes amb sons que pro­vo­ca­ran «una caco­fo­nia» ini­cial. Els espec­ta­dors es col·loquen, pràcti­ca­ment, en els 360 graus de la pista cen­tral, tot i que també hi ha una pista externa que envolta l'afo­ra­ment per on cor­rerà el cavall.

El punt de par­tida del mun­tatge poètic són cinc ele­ments: el músic (que fa de direc­tor d'orques­tra), el seu con­tra­baix, un home una dona i un cavall. El paper de savi se li atri­bu­eix a l'ani­mal domèstic: serà el que mar­qui la inten­si­tat de la vet­llada amb el seu ànim, «la música varia en funció del seu galop», diu el músic Thi­baud Sou­las. L'espec­ta­cle intro­du­eix el públic en un uni­vers poètic en què, com diu Cami­lle, «hem de pro­var d'enten­dre'ns com­ple­ta­ment».

Le sort du dedans es va estre­nar a França al maig i ja té garan­tida una llarga gira per la regió de Mig­dia-Piri­neus. Al cos­tat de la desena de copro­duc­tors fran­ce­sos s'han afe­git un parell de cata­lans, el cen­tre d'arts escèniques de Salt/Girona El Canal i el Mer­cat de les Flors de Bar­ce­lona. Mateu apunta que Cata­lu­nya pot estar en un bon moment cre­a­tiu perquè s'està des­per­tant l'interès pel circ, com fa anys a França, i encara és un ter­ri­tori verge, men­tre que al nord dels Piri­neus «està col·lap­sat» de grups.

Sal­va­dor Sunyer, direc­tor de Tem­po­rada Alta i d'El Canal, con­si­dera que el pro­blema a Cata­lu­nya encara és la relació amb el públic que no té el circ com un art de pri­mer nivell. Baro d'Evel pro­posa actu­a­ci­ons per a totes les edats però ara es reco­mana l'assistència de cana­lla a par­tir de set anys ja que la dis­po­sició de la pla­tea impos­si­bi­lita una sor­tida impre­vista. La sala té un afo­ra­ment de 250 per­so­nes que tenen a tocar acrobàcia i cavall.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.