cultura

ciència

Apologia científica de la vida

Un dels fets més evi­dents, si estem lle­gint aquest text, és que estem vius. La vida és l'ele­ment dis­tin­tiu més impor­tant de la Terra però, tan­ma­teix, no és gens fàcil defi­nir-la. Res­pi­rar ens fa ser vius? Hi ha molts éssers vius que no res­pi­ren. O pot­ser el fet d'incre­men­tar l'ordre intern de les nos­tres molècules, com diria un físic expert en ter­mo­dinàmica? Tan­ma­teix, quan dei­xem cris­tal·lit­zar sal per eva­po­ració, els cris­talls que es for­men tenen les molècules més orga­nit­za­des, però no són éssers vius. Per això tot sovint quan es parla de la vida cal recórrer a estratègies que, sense abor­dar el pro­blema fron­tal­ment, per­me­tin capir-ne els aspec­tes més impor­tants. Aquest mes us vull sug­ge­rir tres lli­bres que amal­ga­men què és la vida, espe­ci­al­ment la humana.

La vida, procés alquímic

Des de la ciència, la vida es pot abor­dar de mol­tes mane­res: l'ADN, el nai­xe­ment, el sexe, el cer­vell i el llen­guatge, etcètera. Joan Borja i Sanz ens acosta a la vida des de totes aques­tes pers­pec­ti­ves a Sobre l'alquímia de la vida, lli­bre gua­nya­dor del I Premi Inter­na­ci­o­nal de Divul­gació Científica Ciu­tat de Beni­carló. Borja és mes­tre, filòleg i filòsof, autor de més de trenta lli­bres, i ha ocu­pat i ocupa diver­sos càrrecs direc­tius dins la uni­ver­si­tat i l'Ins­ti­tut Ala­cantí de Cul­tura. Ens pre­senta aquesta alquímia a través d'una con­versa amb l'inves­ti­ga­dor Xavier Ven­drell, espe­ci­a­lista en genètica i direc­tor de la Uni­tat de Genètica Repro­duc­tiva de Sis­te­mes Genòmics. Una con­versa on van des­fi­lant tot un seguit de temes d'abso­luta actu­a­li­tat vital, com els rep­tes de la inves­ti­gació genètica, els com­pro­mi­sos ètics de la mani­pu­lació embrionària, la pre­venció de malal­ties here­ditàries, la des­co­di­fi­cació del DNA, el clo­natge de mamífers i un llarg etcètera d'altres qüesti­ons.

La vida per man­te­nir-la

La vida cal cui­dar-la, i en aquesta cura la inves­ti­gació biomèdica i els pro­fes­si­o­nals de la salut hi juguen un paper des­ta­cat. A punt de fina­lit­zar una dila­tada car­rera plena d'èxits i reco­nei­xe­ment, Henry Marsh, un dels neu­ro­ci­rur­gi­ans més emi­nents de la Gran Bre­ta­nya, ha vol­gut expo­sar al món l'essència d'una de les espe­ci­a­li­tats mèdiques més fas­ci­nants que hi ha. El resul­tat ha estat Sobre­tot no facis mal, una con­fessió per­so­nal i una visió extra­or­dinària­ment humana de l'ofici de sal­var vides –i de vega­des, com reco­neix amb una hon­ra­desa que fa posar la pell de gallina, de come­tre errors i enca­de­nar infor­tu­nis–. Un relat valent i honest que eixam­pla el llin­dar de savi­esa i com­passió, i enco­mana unes irre­fre­na­bles ganes de viure.

La vida per viure més

I si volem viure més i sobre­tot millor, La ciència de la llarga vida, de Valentí Fus­ter i Josep Cor­be­lla, ens posarà al dia sobre les tro­ba­lles en aquest camp. Fus­ter és direc­tor del Cen­tre Car­di­o­vas­cu­lar del Mount Sinai Hos­pi­tal de Nova York i Cor­be­lla és peri­o­dista, res­pon­sa­ble de l'àrea de ciència de La Van­guar­dia. Com diuen explícita­ment al lli­bre, “la huma­ni­tat està gua­nyant la bata­lla demogràfica: en la soci­e­tat actual una per­sona de 40 anys és vista com un jove”. A les seves pàgines des­co­bri­rem que l'edat és només un número i que, mal­grat no puguem actuar sobre l'edat cro­nològica, sí que podem fer-ho sobre la biològica. Des de la super­fi­ci­a­li­tat de les arru­gues a la pro­fun­di­tat del benes­tar, la feli­ci­tat i la moti­vació, res no escapa a aquesta dis­secció de com viure pot­ser una mica més, però sobre­tot millor.

Sobre l'alquímia de la vida
Joan Borja i Sanz
Editorial: Onada Benicarló, 2016 Pàgines: 184 Preu: 17 euros
Sobretot no facis mal
Henry Marsh
Editorial: Salamandra Barcelona, 2016 Pàgines: 320 Preu: 19 euros
La ciència de la llarga vida
Valentí Fuster i Josep Corbella
Editorial: Columna Barcelona, 2016 Pàgines: 304 Preu: 20 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.