cultura

Música

Verdaguer, en clau òpera rock

El grup Obeses porta al Romea ‘Ombres i maduixes', en què contraposa la joventut i la vellesa de mossèn Cinto

“Amb «L'incendi dels Pirineus», l'estètica que se m'acudia era pròxima al «heavy metal»”

Després d'estrenar-lo, el desembre passat a L'Atlàntida de Vic, el grup osonenc Obeses porta aquesta setmana al Teatre Romea (sis úniques funcions entre avui i diumenge) l'espectacle Verdaguer, ombres i maduixes, una contraposició dels anys de joventut i vellesa del poeta en clau òpera rock. L'obra, amb música d'Obeses sobre textos de Verdaguer, la dirigeixen Antoni Font-Mir i Pep Paré, té un llibret d'aquest últim amb Pere Tió, i la interpreten Ferran Frauca en el paper de Verdaguer vell i Arnau Tordera, líder d'Obeses, en el de Verdaguer jove. L'obra arriba al Romea 41 anys més tard que ho fes, també en aquest teatre barceloní, Granja animal, considerada la primera òpera rock en català.

“L'espectacle és la contraposició de visions sobre l'existència d'una mateixa persona en diferents moments de la seva vida”, explica Tordera. “Si bé el Verdaguer de l'èpica i la mística és més conegut per tothom, el Verdaguer més humà de la joventut no ho és tant”, afegeix. “Es tracta d'un noi jove que tenia la seva vida a Folgueroles, que anava a classe al seminari de Vic i que mostrava tensions vitals inequívoques en qüestions com l'amor o la relació amb el poder.”

Tordera, a més de fer d'actor, s'ha encarregat de crear música per a l'espectacle, i aquesta no difereix excessivament del rock que sol fer Obeses: èpic, expansiu i amb flaixos de rock dur i rock simfònic. “Hi ha un moment, en l'obra, que canto un fragment de L'incendi dels Pirineus: «Apar serpent immensa, d'escata vermellosa, que a través de l'Europa, d'un mar a l'altre mar, respirant fum i flames, passàs esgarrifosa son cabell de guspires i foc a rabejar.» I, davant d'això, l'estètica que se m'acudia era pròxima al heavy metal”, admet Tordera, que assegura que no ha rebut “imposicions” a l'hora de crear la música de Verdaguer, ombres i maduixes. “Poder donar una coherència musical en forma de cançó als poemes de Verdaguer va ser tot un repte”, confessa. “Però no tant des d'un punt de vista estètic, sinó pel fet d'haver de donar una coherència melòdica a uns versos que estan pensats per ser dits.”

Obeses, que després del Romea durà l'espectacle al Teatre Municipal de Girona (20 de maig), té previst enregistrar en breu la música de Verdaguer, ombres i maduixes amb la voluntat de publicar-la en un doble CD coincidint amb Sant Jordi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia