cultura

des del laberint

Quan elles governen

AAtena és la deessa grega que governa la seva ciutat, Atenes. L'havia guanyat en una disputa contra Posidó

Després de 188 anys d'història, Scotland Yard és dirigida per primera vegada per una dona. També la Tate –museu britànic– té, des de fa poc, la seva primera directora. L'Ada Colau ha estat la primera alcaldessa de Barcelona. L'Angela Merkel continua a Alemanya. Ara sembla que puja amb força la Marine Le Pen. Podríem parlar d'Atenees del segle XXI?

Atena és la deessa grega que governa la seva ciutat, Atenes. L'havia guanyat en una disputa contra Posidó, déu del mar, aportant l'olivera. Oli, l'elixir del Mediterrani. El Partenó custodiava una colossal imatge seva d'or i ivori, obra de Fídies, el gran escultor clàssic. Els seus atributs són l'ègida (cuirassa), la llança, l'escut rodó i sobretot el casc. En història de l'art un home amb casc pot ser Aquil·les, Hèctor, Alexandre el Gran... Una dona amb casc sempre és ella. Així la presenta l'austríac Gustav Klimt, amb el seus magistrals daurats. Actitud seriosa i mirada penetrant. Atena la dels ulls brillants, la dels ulls d'òliba, la dels ulls clars.

Ella protagonitza un dels naixements més extraordinaris de tot l'Olimp, ja que apareix del cap de Zeus amb casc posat, armada fins a les dents, emetent un gran crit de guerra. Una escena corprenedora. Quan algú neix del cap, com no ha de ser una gran estratega? Filla predilecta del pare, es mou entre homes com entre iguals i no perd de vista els seus objectius per cap distracció sentimentaloide. Protectora d'herois (Heracles, Ulisses...), ajudarà Perseu a matar la Gorgona, per això porta la fesomia de la Medusa en l'ègida o l'escut. Els romans li diran Minerva.

En la seva faceta de deessa de les arts i els oficis, avui la necessitem més que mai. Ara que ja estan desapareixent-ne tants caldria reivindicar la immensa vàlua que suposen. Es parla de meditació o de mindfulness, i no hi ha res que relaxi més la ment que el treball creatiu amb les mans. Què farem amb una societat sense creacions manuals? Córrer molt, no donar valor a res i envoltar-nos de lletgisme?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.