Municipal
Les santes Càndia i Còrdula tornen a la catedral de Tortosa
La Diputació adjudica el muntatge del desconegut retaule barroc de les copatrones de la ciutat
S'han invertit 40.000 hores en la restauració
“És una peça singularíssima del barroc; no hi ha cap tortosí que l'hagi vist mai penjada al seu lloc.” El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, recorda així la importància del retaule de les santes Càndia i Còrdula, copatrones de Tortosa. Ocult durant dècades, en tres mesos tornarà a lluir a la catedral, en una capella de l'absis. La Diputació de Tarragona ha adjudicat el muntatge de l'altar per 29.887 euros. “Ha estat un repte”, detalla Poblet.
La gran obra de fusta, de cinc metres d'amplada per set d'alt, es va desmuntar en 33 bocins i havia quedat guardada. Ara els tortosins la podran tornar a admirar després que els tècnics dels tallers de conservació i restauració de béns culturals de l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tortosa, hagin invertit 40.000 hores a restaurar-la, ja que les peces conservades presentaven un estat de conservació “dolent”.
El retaule va ser encarregat el 1668 i construït el 1671. D'autoria desconeguda, està documentat com el més antic dels set que formen el conjunt barroc de la catedral, així com l'únic exemple de barroc classicista de les Terres de l'Ebre. Inicialment es va ubicar a la capella del claustre anomenada de Santa Càndia. Per motius desconeguts, va acabar desballestat i guardat.
Altres peces
L'Escola d'Art acaba de lliurar als seus propietaris destacades peces del patrimoni artístic ebrenc que han restaurat, com els onze passos de la Setmana Santa de Tortosa, un mapa topogràfic d'Alfara de Carles, el fons bibliogràfic de Narcís Monturiol de l'Observatori de l'Ebre i una escultura de la parròquia de Santa Bàrbara.