arqueologia
El georadar detecta un port de Pals més gran
Un estudi científic recent ha delimitat una àrea més extensa i ha trobat més estructures de l'antiga vila marinera
El passat mariner de Pals continua revelant-se i el seu patrimoni arquitectònic acaba de donar una nova, i grata, sorpresa als investigadors. El Cercle Català d'Història (CCH) ha engegat una nova campanya d'estudi científic centrada inicialment en prospeccions geofísiques per a la delimitació i descripció de l'àrea arqueològica amb georadar i geomagnetisme a l'espai de Radio Liberty, a fi d'esbrinar l'extensió i forma que tenia l'antiga vila dels pescadors i mariners de Pals. Un treball que duen a terme des de l'any 2011 i que té l'objectiu de treure a la llum els vestigis del port de Pals.
Aquesta fase d'estudi, prèvia a les excavacions, ha permès als investigadors delimitar l'extensió i la forma del jaciment, molt més àmplia del que es preveia. La primera recollida de dades ha permès detectar més estructures que no preveien i, segons la cap de recerca, Eva Sans, tot fa pensar que es tracta d'un dels jaciments mariners d'època medieval-moderna “més destacats”. Com explica Sans, el fet que el jaciment hagi estat cobert per les dunes i la superposició de terres, i no pas amb estructures arquitectòniques com succeeix a la majoria de pobles de costa, “pot donar peu a grans descobertes”.
Fins fa poc temps, l'anomenada torre Mora –i les barraques contigües– era l'únic vestigi d'aquest passat mariner per la majoria de palsencs. Es pensava que la seva funció era de torre de guaita destinada a l'albirament de pirates, però l'actuació puntual de 2011 va deixar al descobert estructures com per exemple un forn, una possible taverna documentada al segle XVIII i un mur de protecció. Estructures arquitectòniques que avalarien els documents escrits i descobertes cartogràfiques que existeixen d'entre els segles XVI XVIII o notícies localitzades recentment del 1359 que descriuen vaixells de càrrega de blat amb destinació a Barcelona.
Jaciment protegit
El CCH ha posat en coneixement de l'àrea de Patrimoni de la Generalitat les últimes descobertes d'estructures i vestigis –portades a terme per l'empresa SOT Prospecció Arqueològica per encàrrec del CCH– i actualment, gràcies a aquest fet, el jaciment de Ràdio Liberty ja es troba catalogat i protegit.