premis de teatre
L'AGT premia l'obra ‘L'home sense veu', de Clàudia Cedó
L'espectacle interpretat per Cristina Cervià i Jordi Subirà ha estat el més votat pels professionals del teatre gironí
El premi es va lliurar ahir a La Mercè, on Janot Carbonell va rebre el Pep Mora
L'home sense veu, un text escrit i dirigit per la banyolina Clàudia Cedó i interpretat per Cristina Cervià i Jordi Subirà, va rebre ahir al vespre, a l'auditori de La Mercè de Girona, el premi de l' AGT (Associació Gironina de Teatre) al millor espectacle d'arts escèniques produït a les comarques gironines durant el 2016. Per decidir l'obra premiada s'han tingut els vots emesos per un total de 312 persones, entre socis de l'AGT, programadors, periodistes culturals i altres professionals vinculats al món teatral. La presidenta de l'AGT, Anna Roca, va lliurar el guardó a Cedó, en el mateix acte en què l'actriu Meritxell Yanes –membre del jurat i guanyadora del premi de l'AGT de l'any passat, per Ventura– també va lliurar el premi Pep Mora al professor, actor, director, dramaturg i activista Janot Carbonell, per la seva contribució a les arts escèniques, com ja s'havia anunciat prèviament. Dolça Vilallonga va representar un fragment de l'espectacle Dolça, la bufona, per obrir un acte que va tenir, en general, un to molt reivindicatiu en defensa de la cultura i contra la precarietat en el món teatral.
L'home sense veu, coproduïda per Històries de Boscos, la sala Flyhard i el festival Temporada Alta, planteja qüestions relacionades amb la comunicació entre les persones, la soledat i la possibilitat de trobar un llenguatge comú, un traductor universal que serveixi per connectar amb els altres, encara que estiguin lluny. Estrenada a La Planeta la tardor passada, dins de Temporada Alta, L'home sense veu s'ha representat també a la Sala Flyhard de Barcelona i a la Factoria d'Arts Escèniques de Banyoles.
Les altres propostes finalistes del premi de l'AGT al millor espectacle del 2016 han estat La filla de Chagall, de Ferran Joanmiquel, a càrrec de Cos a Cos Teatre; Primer àlbum, d'El Solar - Agencia de Detectives de Objetos (Xavier Bobés, Shaday Larios i Jomi Oligor), coproduïda per Temporada Alta; Realpolitik, d'Elies Barberà i Carles Fernández Giua, a càrrec de Teatre de l'Enjòlit i la sala La Planeta, coproduïda per Temporada Alta, i Súperbleda, de Jordi Palet, a càrrec de la companyia La Bleda, també coproduïda per Temporada Alta.
El jurat del premi Pep Mora, format per Pere Box, Tena Busquets, Sílvia Cadanet, Xavier Valentí i Meritxell Yanes, ha volgut destacar amb aquest reconeixement de la trajectòria de Janot Carbonell (Ribes de Freser, 1952) “la gran quantitat de quilòmetres recorreguts com a professional vinculat al territori; el seu carisma i la seva mirada artística personal sempre compromesa; la capacitat de reinterpretar els textos clàssics en les seves posades en escena i el fet de ser mestre de molts dels professionals i aficionats del món teatral gironí”.
L'AGT va lliurar als premiats d'una estatueta creada per l'artista i sòcia de l'entitat Imma de Batlle. És una figura amb barret de copa que suporta la primera lletra de la paraula teatre. Els premis de l'AGT reben el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i l'Ajuntament de Girona, i la col·laboració d'Els Jardins de la Mercè i Vins Vidart.