cultura

premis nacionals de cultura

El món de la cultura es reivindica en uns Premis Nacionals amb accent valencià

Puigdemont reconeix el “deute” amb el sector: “No li hem retornat prou el que ha fet la cultura per salvar-nos com a societat”.

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) ha lliurat aquest dimecres els Premis Nacionals de Cultura 2017, en una gala marcada per l’autoafirmació del sector, que ha reivindicat la necessitat d’ésser reconegut i protegit per les institucions. La gala també ha tingut un marcat accent valència, amb el reconeixement al cantautor Raimon i l’escriptor Joan Francesc Mira, dos dels premiats d’aquesta edició.

També han estat guardonats el fundador d’Edicions de 1984, Josep Cots; la fotògrafa Maria Espeus, la Fundació Apel·les Fenosa; el compositor Hèctor Parra; el director del saló del còmic, Carles Santamaria; el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya; el cineasta Albert Serra, i l’actriu Emma Vilarasau.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha clos l’acte reivindicant la cultura com “la clau de volta” que sustenta la societat: “No li hem retornat prou el que ha fet per salvar-nos com a societat”.

Emma Vilarasau ha fet, sense dubte, el discurs més emotiu de la gala dels Premis Nacionals de Cultura 2017. Una perfecta oda a la paraula en català en la que ha reivindicat la feina dels traductors per “fer sonar en català com si haguessin estat pensades en català” les paraules de grans autors internacionals.

Vilarasau assegura que el “matís” de cada paraula és el que diferencia una bona interpretació i una de millor i ha agraït haver pogut fer en català gairebé tota la seva carrera professional: “Són les paraules les que connecten amb el públic, però també a una cultura, a una història i a un país”.

I si Vilarasau ha liderat la reivindicació poètica, l’altre gran protagonista de la nit, Raimon, ha fet la principal reivindicació d’un mateix. El cantautor valencià ha rebut el Premi Nacional després d’anunciar el seu adéu als escenaris i ha retret als màxims mandatairis catalans i espanyols que no l’hagin anat a veure a cap dels seus dotze recitals de comiat.

Els guardons a Vilarasau i Raimon han estat els últims abans de la clausura dels Premis, que ha pronunciat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha reconegut el deute de les institucions amb el sector: “Li devem justícia”, assegura. Puigdemont assegura que més enllà de la implicació del públic i dels privats, les administracions han d’entendre que “la cultura és la clau de volta que sustenta una societat tensionada”.

Una desena de premiat en una gala onírica

La gala de lliurament dels premis, sota la direcció artística de Lluís Danés i conduïda per l’actriu Miranda Gas, s’ha obert amb un espectacle oníric, amb l’escenari ple de fum i llençols estesos pel terra. El pianista Xavier Lloses, la veu de Roger, dues ballarines de l’Esbart Dansaire de Rubí i els nens cantaires del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC) han donat la benvinguda al públic.

Precisament, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya ha estat l’entitat que ha recollit el primer Premi Nacional. El coordinador general adjunt del SCIC, Antoni Galvez, ha reivindicat la feina de la fundació al llarg dels seus 50 anys d’història en la que s’ha “fet estimar la cultura” als més joves.

També han recollit els seus guardons el compositor Hèctor Parra i la fotògrafa Maria Espeus, que han reivindicat el seu estil clàssic. En nom de la Fundació Apel·les Fenosa, també guardonada, l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, ha fet una crida a visitar el museu de la Fundació per “l’aura especial” que conserva la que va ser el taller d’estiu de Fenosa.

En aquest esperit reivindicatiu de la cultura que s’ha mantingut al llarg de tota la gala, el fundador d’Edicions de 1984, Josep Cots, ha assegurat que el Premi Nacional que se li ha lliurat aquest vespre “no és el final de res. Continuaré donant la tabarra als nostres lectors”. També han recollit el Premi Nacional l’escriptor Joan Francesc Mira i el cineasta Albert Serra.

Al seu torn, el director del saló del còmic, Carles Santamaria, ha reivindicat el gènere com a “cultura en majúscules” i ha demanat al Govern que “en temps de desconnexions no desconnectin del còmic i acabin el museu de Badalona”, que fa anys que està previst construir al front marítim d’aquesta ciutat.

Entre els guardonats d’enguany, segons defensa el CoNCA, es combinen perfils de personalitats amb trajectòries representatives i talents en alça de diferents disciplines artístiques, així com entitats que contribueixen a la creació de nous públics per dotar de major rellevància la cultura catalana en tots els seus àmbits.

Al llarg de la gala dels Premis Nacional de Cultura 2017, el CoNCA ha recordat la figura de desenes de personalitats del món de la cultura mortes en el darrer any, entre les que destaquen personatges de renom com Carles Capdevila, Pere Tàpies, Juan Goytisolo o Francesc Lucchetti.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.