Manual literari
Lluís Llort
Impecable
Fa sis mesos, al gener, vaig dedicar aquest mateix espai al manual L’arquitectura del conte, d’Isidre Grau. Avui toca L’arquitectura de la ficció. Claus per a escriure narrativa, de Vicent Usó (Vila-real, 1963), un autor que fa anys que dedica cada cop més temps a la docència (tot i que no és el seu modus vivendi oficial) i que ens ofereix aquest esplèndid i exhaustiu llibre com a compilació del que ell mateix ha anat descobrint a mesura que s’ha preparat els cursos i tallers literaris amb el rigor que no pot evitar tenir.
Com a novel·lista i narrador ha publicat una quinzena de títols, escriu a diverses capçaleres articles d’opinió i culturals, també ha signat guions per a televisió i adaptacions d’obres teatrals. Ha guanyat catorze premis, entre els quals el Sant Jordi, l’Andròmina dels Octubre i l’Alfons el Magnànim. Però el més important és la passió per la literatura i la manera ordenada i arrauxada alhora que té de transmetre el molt que sap d’aquesta art.
La feinada de redactar un llibre com aquest és ingent, són 460 pàgines atapeïdes de coneixements narrats amb un estil que flueix i tot salpebrat, més que salpebrat, recolzat amb encert en desenes de fragments d’autors, de Jorge Amado a Émile Zola, passant per 138 més, com ara Borges, Dickens, Goethe, Homer, Joyce, Kafka, Mira, Pla, Rodoreda, Shakespeare, Tolstoi, Woolf...
Després d’una introducció general, Usó divideix el temari en dotze capítols (tots amb diversos subapartats): Les bases de l’escriptura, Començar a escriure, El poder de persuasió i els nivells de realitat, El temps del relat, Mostrar i interpretar, L’estructura d’un text, El narrador i el punt de vista, Els habitants de la ficció, Les veus del discurs, El conflicte literari, L’escena, el resum, la descripció i el ritme del relat, Com gestionar la informació i Un apunt final, a més de l’extensa bibliografia i l’índex.
Com dona a entendre Manel Baixauli al pròleg, aquest és el llibre que tothom que vol iniciar-se en això d’escriure voldria poder llegir, tot i que a ell li hagi arribat vint anys tard. I si no voleu escriure, també us pot interessar, per l’anàlisi de tot d’obres universals. Un llibre impecable.