Patrimoni

Patrimoni

Nova vida per al monestir

Finalitzen les obres de consolidació del conjunt romànic tardà de Roca-rossa, a Tordera, amb una inversió de 65.000 euros

L’Ajuntament estudia fer-ne un escenari d’actes culturals

Des del consistorija es treballa en un pla de dinamització per fer-hi actes culturals de petit format

El monestir de Roca-rossa, a Tordera, ha recuperat part del seu esplendor després que han finalitzat les obres de consolidació i millora de l’edifici principal on l’actuació més destacada, i també la més necessària, ha estat el tancament de la volta de l’església. El resultat, espectacular a ulls dels veïns que han vist com la degradació del valuós conjunt romànic s’anava fent més gran amb els anys, es va poder comprovar en directe fa pocs dies amb la inauguració oficial de les millores. El primer tinent d’alcalde, Josep Llorens (PDeCAT), recorda que la restauració ha estat possible gràcies a la injecció de 65.000 euros provinents de l’1% cultural pactat amb la concessionària de les autopistes. “Hem trigat uns anys i no ha estat un procés fàcil, començant per determinar la propietat de l’espai abans de posar-nos a treballar”, precisa el regidor, que assegura que s’han invertit prop de dos anys abans l’Ajuntament no ha pogut fer-se càrrec de la gestió del conjunt arquitectònic i assumir-la directament. L’actuació, que s’ha allargat uns sis mesos, ha permès recuperar, a banda de la volta de la nau central, les finestres que havien estat malmeses en especial per la mà de l’home, consolidar l’interior dels espais recuperats i fer una neteja “intensiva” dels murs. “A banda de créixer-hi matolls i algun arbre, també havien estat utilitzades com a suport de pintades i grafits que demanaven una intervenció més profunda i amb garanties de no malmetre les pedres”, assenyala. De fet, Roca-rossa s’havia convertit amb el temps en escenari de greus atemptats patrimonials bé amb la desaparició de les pedres històriques bé com a espai on fer fogueres i trobades poc cíviques. Ara l’edifici està tancat per evitar més destrosses. Llorens, però, destaca la important col·laboració dels membres del Cercle d’Història de Tordera, “uns autèntics defensors del monestir” que en el seu moment ja van alertar del perillós estat de degradació i que van col·laborar per recuperar la seva memòria amb l’organització d’un aplec anual de creixent acceptació.

Amb el nou rostre acabat d’estrenar, el monestir de Roca-rossa afronta un futur que inclou una optimització de l’espai “que ajudi tant a donar-lo a conèixer com a garantir la seva conservació”. Situat en ple massís del Montnegre, però a tocar d’una urbanització i per aquest motiu de fàcil accés, des del consistori ja es treballa amb un pla de dinamització que volen compartir amb les entitats i la gent a títol personal que han col·laborat a no deixar morir l’indret. “Pensem a convertir-lo en un escenari per a actuacions de petit format i no descartem dissenyar fins i tot un festival d’estiu d’acord amb la capacitat sonora de l’espai”, avança Josep Llorens, que, tot i això, insisteix que no hi haurà una proposta tancada fins a finals d’any.

La inversió en el patrimoni arquitectònic de Tordera ve de lluny i no es limita a una actuació econòmica sinó que s’emmarca en tota una estratègia de poble per fomentar l’arrelament al municipi a partir de la seva singularitat. En el cas del monestir, ja tenen mitja feina feta, perquè es tracta d’una peça de gran rellevància malauradament poc coneguda i de la qual es té constància des de l’any 1145, quan va ser fundat per Gerald de Cabrera, vescomte de Girona i Urgell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.