municipal
procés sobiranista
Crida a Bote perquè Mataró pugui votar pel referèndum
Centenars de persones xiulen l’alcalde i demanen que hi hagi urnes l’1 d’octubre a la ciutat
Un intens xàfec va fer perillar fins a l’últim moment el tret de sortida oficial de les Santes
L’intens xàfec d’estiu que va començar a caure ahir a la tarda a Mataró no feia presagiar res de bo. Els actes previs a l’obertura oficial de les Santes es van haver de suspendre perquè la pluja, en lloc d’anar a la baixa, agafava més embranzida. Però a mesura que s’apropava l’hora que molts mataronins tenen fixada en el calendari, que dona el tret de sortida a la festa major, la tempesta va anar perdent intensitat de mica en mica fins que va deixar de caure aigua. Si bé els gegants i les comparses no van poder fer el tradicional camí cap a l’ajuntament, sí que hi va haver els tradicionals balls. Mentre part de les figures es descarregaven d’un camió, un únic operari de la neteja amb un bufador intentava assecar el terra de davant de l’edifici consistorial per evitar que algú rellisqués.
Amb gairebé una hora de retard, l’alcalde, David Bote, va sortir al balcó per cridar que ja és festa grossa. Com s’havia demanat per les xarxes socials, els centenars de mataronins incondicionals que van aplegar-s’hi, tot i el mal temps, van cridar al batlle que la ciutat no vol quedar al marge i que també vol urnes pel referèndum. Mentre Bote intentava seguir el guió i llegir el pregó per anunciar que les Santes ja són aquí, la multitud no va deixar de xiular-lo, d’entonar “volem votar” i de cridar “independència”. Un clam que es va tornar a sentir quan es va fer l’encesa de la Momerota i que havia de servir de protesta contra unes declaracions que va fer a principis d’any en què va manifestar que no cediria espais municipals per a l’1-O. A més, també s’hi va desplegar una gran pancarta on es podia llegir: “Amb en Bote o sense, l’1 d’octubre votarem.”
Malgrat això, l’alcalde no va fer cap referència a la situació política actual i es va limitar a reivindicar que “ningú no es quedi enrere, ni se senti apartat”. “Sumem veus, aparquem les diferències, diguem «no és no» alt i clar, la festa ha de ser segura”, va afegir-hi. Bote també va demanar fer bo el vers del poeta Ventura Ametller, “per fer poble ajuntem fort totes les mans”, i va recordar el sindicalista Joan Peiró en el 75è aniversari del seu afusellament.