cultura

Mil·lenari de l’extinció del cenobi femení de Sant Joan de les Abadesses

Organitzen un seguit d’actes per recordar aquests fets i per destriar el relat històric del llegendari

A final d’agost, es recrearà la cerimònia de vestició

Una butlla papal va ordenar, ara fa mil anys, l’extinció del primer cenobi femení dels comtats catalans, el de Sant Joan de les Abadesses, i ara la comunitat benedictina ho recorda amb un complet programa d’actes religiosos, culturals i festius, organitzats per la junta del monestir i el servei d’arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines, hereus de la memòria històrica d’aquesta comunitat. De fet, l’objectiu central de la commemoració d’aquesta efemèride és avançar en l’estudi d’aquest monestir femení, de la vida monàstica femenina altmedieval i de les dones que en formaven part.

Els actes es van iniciar amb una celebració religiosa al monestir ripollès on van ser convidades les monges de les comunitats benedictines de Sant Daniel de Girona, Sant Pere de les Puel·les i Sant Benet de Montserrat.

El pròxim acte es durà a terme el 31 d’agost vinent, amb la interpretació, també al mateix monestir, de la Sponsa Christi, que recrea la cerimònia medieval de la vestició i professió d’una monja. Aquest acte s’emmarca en el projecte Cants des del claustre, un projecte de recuperació del patrimoni benedictí i que serà interpretat pel cor femení Auditexaudi.

Per al 7 d’octubre s’ha organitzat una jornada d’estudi i divulgació titulada Sant Joan de les Abadesses, mil anys d’absència. L’objectiu és donar a conèixer els fets històrics, ara desdibuixats per la llegenda del comte Arnau i la tradició popular. Al novembre s’acostaran aquests fets als alumnes de l’institut Mestre Andreu. El resultat de tota aquesta programació es recollirà en una extensa memòria que es publicarà el 2018.

LA DATA

26.01.1017
és el dia en què
el papa Benet VIII va emetre la butlla d’extinció del cenobi femení de Sant Joan.

LA XIFRA

11
actes
s’han programat en total per commemorar el mil·lenari, un dels quals ja s’ha dut a terme.

Altres actes de record i de celebració

A part dels actes centrals de la commemoració del mil·lenari de l’extinció del cenobi femení, hi haurà altres activitats com ara la renovació de les visites guiades al monestir, una exposició sobre els volums del segle XV recuperats de l’arxiu del monestir i la divulgació dels elements arquitectònics del subsol del temple. També es reeditarà el conte Emma de Barcelona i, entre moltes altres propostes, hi haurà una altra exposició i un altre cicle de conferències sobre aquest mil·lenari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia