Cultura popular

municipal

oci nocturn

Bogeria sota control

Mataró fa un balanç positiu del dispositiu per accedir als actes de la Nit Boja

La pluja respecta tots els rituals de les Santes i torna a mobilitzar milers de persones

La Nit Boja s’ha fet gran, tan gran que encara que es fes un dimarts, que l’endemà fos dia laborable i que el temps no hi acompanyava, milers de mataronins no van faltar a la cita anual més emblemàtica de les Santes. Els més devots es temien el pitjor i l’Ajuntament, a corre-cuita, preparava un programa alternatiu que contemplava fer una part del popular Desvetllament Bellugós sense els gegants i només amb la banda i, que s’intentaria que per a la pujada, quan les previsions meteorològiques apuntaven que ja no plouria, que s’incorporés la família Robafaves al complert. Un pla que finalment no va ser necessari executar perquè del cel no va caure ni una gota d’aigua. El que sí que es va notar, respecte a anys anteriors, és que l’afluència de gent va ser inferior i va fer que la nit estel·lar de la festa major de Mataró fos segurament més plàcida.

A dos quarts de dotze en punt de la nit els quatre gegants de la ciutat sortien de l’Ajuntament i l’esclat col·lectiu és va apoderar de les 12.400 persones que es calcula que hi havia al carrer en aquell moment. Comptant fins a 15, com mana el ritual, i al ritme del Bequetero, la multitud començava una altra nit apoteòsica. Un cop a la plaça Santa Anna, va tenir lloc la convidada i el concert dels maresmencs Ebri Knight va ser la banda sonora de l’estona de pausa, durant la quals els assistents van agafar forces amb les galetes i el vi que es va servir per tornar a pujar la Riera amb els gegants i la incansable Agrupació Musical del Maresme, que no va deixar d’interpretar l’himne per excel·lència de la ciutat.

La novetat més important que aportava l’edició d’enguany, però, eren els controls d’accés que, per primer cop, es van instal·lar a tots els carrers que portaven a la Riera i a la plaça Santa Anna de la capital del Maresme. L’objectiu era controlar l’aforament, però sobretot l’entrada d’objectes de vidre o material que es consideri perillós per al bon desenvolupament de la festa. Un dispositiu de vigilància, format per dotze punts diferents, que va funcionar prou bé i que va servir per millorar les condicions de seguretat dels actes.

El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez (CiU), va explicar ahir que les entrades al recinte van ser molt fluïdes, fins i tot en l’hora punta, abans que comencés el Desvetllament Bellugós, en què 5.000 persones de cop van passar pels controls. Fernàndez va afegir que a diferència d’anys anteriors i per primer cop, de les 27 assistència que van fer els serveis sanitaris, cap no va ser per talls provocats pel vidre.

“La implantació d’aquests punts és un pas dels molts que ha anat fent al llarg dels darrers anys per evitar que la festa mori d’èxit”, va apuntar.

Traques mullades

El que sí que va afectar la pluja que va caure durant bona part de la tarda i que va fer perillar fins a l’últim moment la Crida de festa major, va ser la pirotècnia que hi havia instal·lada al llarg del recorregut de l’Escapada a Negra Nit. Malgrat que algunes traques fessin llufa, el correfoc no va defraudar ningú, i tant el drac com la Momerota i les diablesses juntament amb les colles convidades –el Ball de Diables de Caldes de Montbui, els Diables del Carmel de Barcelona, els del barri mataroní de la Llàntia, el Ball de Diables de les Roquetes, el Boc de Can Vernet de Sant Cugat i Godra i la Quimera de Caldes de Montbui– van aconseguir més que mai que la pluja que caigués fos encesa i que el centre de Mataró es convertís en un infern.

Acabat el correfoc, va arribar el moment de pujar a ritme de batucada fins al nou parc Central per remullar-se, saltar i ballar fins ben entrada la matinada. Les 15.000 persones que van assistir a la Ruixada, tot i que la temperatura de la nit no convidava tant a fer-ho com en altres ocasions, no van parar de cantar ni de moure’s al ritme de les cançons del moment i també dels èxits de tota la vida. Però abans d’iniciar el darrer acte de la nit més boja de l’any es va fer un record especial per al 25è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona, que van arrencar un 25 de juliol, el mateix dia que les Santes donen el tret de sortida.

La contraprogramació

Si durant el Desvetllament Bellugós a l’entorn de la riera i de la plaça Santa Anna es van comptabilitzar fins a 12.400 persones en el moment de màxim aforament, l’acte alternatiu a la Nit Boja, que aquesta vegada va promoure l’emissora de ràdio RAC105 amb diferents discjòqueis al passeig del Callao, va aconseguir arreplegar unes altres 12.000 a prop del mar. Una proposta que de nou demostra que hi ha prou públic per a tots els gustos i que un bon grapat d’assistents a la festa, sobretot de gent de fora de la ciutat, opta per aquesta proposta musical.

Però com que Mataró mai no en té prou, els petits –i no tan petits– de la casa tenien ahir la seva dosi de bogeria i disbauxa amb la Tarda Guillada, que un any més replica en format infantil tots els ingredients que integren la Nit Boja dels grans. L’acte arriba a la sisena edició totalment consolidat i havent-se convertit en una de les cites imprescindibles de les Santes.

LES XIFRES

12.400
persones
van participar en el tradicional Desvetllament Bellugós, en el moment de més afluència de públic.
12.000
assistents
van optar per la contraprogramació i van preferir anar a la sessió de discjòqueis de RAC105, al passeig.
15.000
incondicionals
van arribar fins a la Ruixada, el darrer acte de la nit més boja de l’any a la ciutat.
109
assistències
sanitàries es van fer durant la nit i 11 evacuacions, la majoria etíliques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.