Municipal
Mallorca vol que el teatre de Torredembarra canviï de nom
La Fundació Teatre del Mar demana a l’Ajuntament de Torredembarra que canviï el nom del teatre auditori per no vulnerar la llei de marques
L’alcalde, Eduard Rovira, respon que la sala torrenca no és cap marca comercial
Si Antoni Maria Alcover i Francesc de Borja Moll, balears tots dos i creadors del Diccionari català-valencià-balear, aixequessin el cap avui dia, no podrien defensar tan alegrement com abans aquella dita “el nom no fa la cosa”, que van utilitzar per defensar el títol de la seva obra. Precisament a Palma, la Fundació Teatre del Mar de Mallorca ha adreçat una carta a l’Ajuntament de Torredembarra en què li demana que es canviï el nom del teatre auditori torrenc perquè, segons argumenta, el nom de la sala torrenca –Teatre del Mar– entraria en conflicte amb la llei de marques.
En el darrer ple de Torredembarra, celebrat el 27 de juliol, la regidora d’Urbanisme, Clara Solivelles, va defensar que el teatre torrenc “no incompleix cap normativa”, ja que, segons els serveis jurídics del consistori, la llei de marques només prohibeix l’ús d’un nom que ja s’està utilitzant en cas de comercialització. L’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, va confirmar ahir a aquest mitjà que havia respost a la institució balear per carta per explicar-li que legalment es pot seguir utilitzant el nom Teatre del Mar, argumentant que, “si no es tracta d’una marca comercial, no hi hauria cap raó per prohibir-ho”. Rovira assegura que la carta es va fer “amb voluntat d’entesa” i resta en espera d’una resposta de la fundació mallorquina. Sembla que la contesta no arribarà fins a finals d’agost, després del període de vacances. De moment, se sap que el teatre balear té el nom registrat, segons ha confirmat la fundació.
El Teatre del Mar, amb seu a Palma, és finançat pel govern de les illes Balears, el Consell Insular de Mallorca, l’Ajuntament de Palma i socis privats. L’any 1990, el grup Iguana Teatre va convertir l’antiga Sala Rex en el Teatre del Mar i, el 1992, es va crear la Fundació del Teatre del Mar, que ha gestionat l’equipament fins als nostres dies.
Un nom triat pels escolars de Torredembarra
Sala Teatre del Mar va ser la proposta de l’escola Molí de Vent de Torredembarra, que va resultar guanyadora del procés participatiu que es va fer, del 27 d’abril al 3 de maig. En total, es van produir 538 votacions, que es van repartir entre cinc propostes, i la guanyadora va obtenir un 32,16% dels vots (173). La resta de propostes van ser Torre Teatre (escola L’Antina) i Sala Crehuet-Wennberg (batxillerat artístic de l’institut Torredembarra), amb 105 vots cadascuna; Sala Manuel Crehuet (sector teatral del municipi), amb 81 vots, i Sala Palau Mediterrani (escola Antoni Roig), amb 74.