L'art de Llucià Navarro a l'Espluga

L'Ajuntament de l'Espluga de Francolí s'ha proposat catalogar i preservar l'obra pictòrica de Llucià Navarro amb la declaració de bé cultural d'interès local (BCIL). També vol crear una ruta de l'art mural de l'artista present en diversos edificis espluguins impulsats per Lluís Carulla

L'obra de l'artista Llucià Navarro llu­eix en cinc edi­fi­cis impul­sats al muni­cipi pel mece­nes Lluís Caru­lla; el Casal i Hos­tal del Sen­glar, la Residència Jaume I, l'església Nova i l'església Vella, el Casa­let infan­til i el Museu de la Vida Rural.

Donada l'abun­dant presència de l'art mural de l'artista bar­ce­loní al muni­cipi, l'Ajun­ta­ment de l'Espluga s'ha pro­po­sat pre­ser­var aquest patri­moni artístic i dema­nar al Con­sell Comar­cal de la Conca la decla­ració de bé cul­tu­ral d'interès local (BCIL), així com al Depar­ta­ment de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat, la ins­cripció al catàleg del Patri­moni Cul­tu­ral Català. El pri­mer pas serà col·labo­rar amb el cen­tre d'estu­dis locals per a la cata­lo­gació de les obres de l'artista. En dar­rera instància, l'Ajun­ta­ment pre­veu difon­dre aquest patri­moni amb la cre­ació d'una ruta cul­tu­ral que vol ser un iti­ne­rari pels indrets a la vila on és pre­sent l'art de Llucià Navarro.

A les parets inte­ri­ors del tea­tre i la façana del Casal exhi­bei­xen esce­nes de la cul­tura cata­lana i esplu­guina. Els men­ja­dors de l'Hos­tal del Sen­glar mos­tren a la recepció i a l'inte­rior dels men­ja­dors típics esce­nes de l'agri­cul­tura, la vida del rei caçador Jaume I. Són pin­tu­res murals de grans dimen­si­ons i esgra­fi­ats que també es poden tro­bar als inte­ri­ors de la Residència Jaume I i/o con­tem­plar a la façana del Museu de la Vida Rural (edi­fici antic), i que mos­tren esce­nes de les tas­ques del camp i la pro­cessó de Cor­pus. En els murals de l'inte­rior de edi­fici, es poden veure esce­nes de la història rural de la Conca i de la farmàcia dels Caru­lla. El nou altar de l'Església Nova de Sant Miquel pre­senta esce­nes bíbli­ques i el Casa­let, esce­nes del reper­tori fantàstic català.

Artista poli­facètic

El pin­tor Llucià Navarro (Bar­ce­lona, 1924 - Premià de Mar, 2007) va esde­ve­nir un artista poli­facètic cul­ti­vant art mural, la seva ves­sant artística més impor­tant, i dife­rents arts apli­ca­des com la mar­que­te­ria i els vitralls.

En la seva faceta com a dibui­xant, la seva obra artística és pre­sent en nom­bro­sos lli­bres; en les novel·les i con­tes dels escrip­tors Josep Vall­verdú i Joa­quim Carbó, i en il·lus­tra­ci­ons a la revista Cavall fort, en què Navarro va ser un dels seus fun­da­dors. Amb nou obres de tipo­lo­gia reli­gi­osa i civil a Bar­ce­lona i pin­tura mural en diver­ses pobla­ci­ons cata­la­nes, l'Espluga és el muni­cipi que aplega un major nom­bre d'art mural de l'artista.

Altres pobla­ci­ons cata­la­nes on es tro­ben les seves obres són Valls –la seva mare era vallenca, el seu pare pari­senc–, Cam­brils, Riu­doms, Lleida, Tàrrega i Mataró, entre d'altres. També va tre­ba­llar a Madrid, Miami i Puerto Rico.

Llucià Navarro va ser mem­bre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, i en des­taca entre els diver­sos reco­nei­xe­ments honorífics, el Premi Jaume I d'Actu­ació Cívica cata­lana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.