Cultura
La conversió de la casa de Pedrolo en museu, molt verda
Malgrat la campanya d’entitats independentistes, el govern targarí veu lluny un acord amb els propietaris, la família Pedrolo
“No seria just destinar recursos públics a activitats privades”, considera el regidor de Cultura
El govern de Tàrrega “no veu malament” potenciar la vinculació de la figura de l’escriptor Manuel de Pedrolo amb la ciutat, tal com reclama la campanya +Pedrolo. Ara bé, i a falta encara d’un debat “a fons dins el govern”, el regidor de Cultura considera que la proposta de convertir en un espai museïtzat la casa familiar “interpel·la no sols l’Ajuntament, sinó també la família”, ha assegurat a aquest diari Raül Palacios.
La reivindicació del vincle de l’escriptor Manuel de Pedrolo amb Tàrrega, centrada en la conversió de la seva casa familiar en un espai de promoció de l’obra i la persona, no és nova. Tot i això, tres entitats independentistes liderades per la CUP –ara primer grup polític municipal de l’oposició– l’han tornat a posar sobre la taula recentment. La campanya inclou la recollida de signatures del manifest Per la Casa Pedrolo a Tàrrega i els impulsors asseguren tenir-ne ja un miler. El manifest posa en relleu “la necessitat comunitària d’habilitar” la casa de propietat privada com a “espai-museu”. Per fer-ho realitat, interpel·la directament l’Ajuntament de Tàrrega i la Universitat de Lleida, “que hauria de tenir un lloc destacat, a materialitzar aquest projecte dignificador de la nostra cultura nacional en un termini temporal raonable”, diu el manifest. El text també considera “important catalogar i conservar la biblioteca personal de l’escriptor”.
La casa, situada al carrer Major, és residència, a temporades, de la filla de l’escriptor Adelais, també presidenta de la fundació que gestiona l’obra de l’autor. Per tot plegat requeriria un acord entre Adelais de Pedrolo i el consistori targarí, tal com reconeix la mateixa regidoria de Cultura. Però, almenys de moment, no hi ha cap negociació sobre la taula amb Adelais de Pedrolo. I ara mateix tampoc sembla que el govern targarí ho vegi exactament igual que els impulsors de la campanya: “No seria just destinar recursos públics a activitats privades.”
El govern considera que l’actitud de la família no és prou flexible i, per això, no s’ha aconseguit mai un acord. “En tot cas, encara no ens hem posat a fons en aquest debat”, diu el regidor. Palacios hi afegeix: “I no és cap retret, però s’ha de mirar més enllà de Pedrolo i la reivindicació ha de ser per al conjunt dels artistes vinculats a Tàrrega”. I assenyala: “Des de l’entorn de la CUP, sembla que Manuel de Pedrolo sigui l’únic valedor cultural de Tàrrega. I això no és així.”
En aquesta línia, el govern presentarà una ruta cultural vinculada a diferents artistes targarins: inclourà Manuel de Pedrolo, però també el compositor Ramon Carnicer, el pintor Josep Minguell i Jaume Calafell, de qui el Museu Comarcal inaugura una exposició aquest 1 de setembre.
LA FRASE
El 2018, centenari del naixement
Manuel de Pedrolo va néixer al poble segarrenc de l’Aranyó, però va viure diversos períodes de la seva vida a Tàrrega, inclosa la infantesa i els primers anys de casat. Després, es va traslladar a Barcelona, on va desenvolupar la seva carrera professional, tot i venir els estius a la capital de l’Urgell. El vincle de l’escriptor amb la Segarra es recorda cada any, amb l’organització per part de la Paeria de Cervera, el Consell Comarcal i la mateixa Fundació Pedrolo del certamen literari 7Lletres, amb un premi que està entre els més ben dotats per a contes en llengua catalana.
El 2018, es commemorarà el centenari del naixement de l’escriptor, i la regidoria de Cultura preveu la celebració d’activitats específiques. A banda d’això, Tàrrega ha compromès un ajut econòmic (2.000 euros) al llibre que editarà l’Institut d’Estudis Catalans i que recollirà els treballs del simposi sobre la vigència de l’obra de l’escriptor segarrenc.