Art

exposició fotogràfica

Víctor Masferrer posa ulls a la nit a Torroella

El Museu de la Mediterrània obre demà l’exposició ‘Clarianes de bosc’

El Museu de la Mediterrània inaugura demà (19 h), a l’Espai Montgrí, l’exposició Clarianes de bosc, de Víctor Masferrer, dins el programa d’Exposicions Viatgeres de la Diputació de Girona. La proposta de Víctor Masferrer (Barcelona, 1980), que es podrà veure fins al 23 d’octubre, reflexiona sobre la relació de l’ésser humà amb la natura a través d’un procés de treball que recupera les primeres tècniques fotogràfiques, com ara les sals de plata i la cianotípia, i reivindica la relació artesanal amb l’obra per mitjà d’instruments òptics de fabricació pròpia i respectuosos amb l’entorn.

El procés d’obtenció de les imatges consisteix a col·locar en ple bosc les seves càmeres rudimentàries, uns aparells en forma de con fets pel mateix Masferrer amb fusta de pollancre, i a capturar el pas del temps per mitjà d’exposicions llargues. L’artista explica que amb aquesta acció pretén situar-se a la frontera d’allò orgànic i en transformació, i testimoniar l’espai de confluència entre dos mons: el terrestre i el celeste, l’humà i el natural, l’orgànic i el mecànic. Les càmeres, que Víctor Masferrer tracta com a escultures, van ser plantades enmig de les arbredes de Sant Julià de Ramis, on resideix l’artista, de manera que les fotografies obtingudes responen a la hipotètica mirada que tindria el bosc de si mateix. El treball té, a banda d’un sentit poètic innegable, també un component de crítica social, com explica ell mateix: “Les plantacions d’arbres per a la indústria són espais representatius de la nostra relació amb la natura. La natura és relegada avui a petites illes envoltades de civilització i sotmeses a una gran pressió. La natura és utilitzada com a magatzem, sigui per la nostra indústria, sigui pe ral nostre gaudi. En aquests boscos artificials, on preval la racionalització i la quantificació, no hi ha clarianes, perquè tot és clariana, tot és abastable per a la vista. És un espai controlat i meditat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia