Art

Warhol ‘vs.’ Dau al Set

La tardor expositiva a Barcelona ve farcida de noms propis, entre ells Brossa, Ponç, Rodin, Picasso, Ramon Pichot, Francesc Torres i Susan Meiselas

Joan Brossa, Rodin, Joan Ponç, Andy Warhol, Francesc Torres, Susan Meiselas i Picasso, són alguns dels noms propis que protagonitzaran l’estrena de la temporada d’exposicions temporals a Barcelona. També es podran veure mostres sobre la competició a l’antiga Grècia, sobre el canvi climàtic i sobre l’influx de l’art de Mesopotàmia en molts artistes del segle XX. Serà un inici de temporada divers, amb propostes heterogènies, i arrencarà ben aviat.

El 20 de setembre, per exemple, s’obrirà una de les exposicions més ajornades dels últims anys, la monografia de Joan Brossa, Poesia Brossa, al Macba, que explorarà les claus del llenguatge poètic brossià que es va manifestar a través de la plàstica, els llibres, el teatre, el cinema, la música i les arts de l’acció. Comissariada per l’artista Pedro G. Romero i Teresa Grandas, la mostra col·locarà el focus de manera especial en la performativitat de l’obra brossiana, amb sales on tindran lloc accions.

Un altre nom propi relacionat amb Brossa per haver format part tots dos del grup Dau al Set és Joan Ponç, que a partir del 6 d’octubre protagonitza una exposició a La Pedrera, comissariada per la crítica d’art d’El Punt Avui Pilar Parcerisas. La mostra, amb la intenció de donar una nova interpretació antològica, repassarà tota la trajectòria del pintor posant l’accent en el fet que Ponç és un dels creadors més personals de l’època.

A CaixaForum el 14 de setembre arriba una de les exposicions més destacades de l’inici de temporada, Andy Warhol i l’art mecànic, que coproduïda amb el Museu Picasso de Màlaga oferirà un recorregut retrospectiu del membre més representatiu del pop art americà. Un altre gran de la història de l’art, l’escultor francès Auguste Rodin, protagonitzarà l’exposició de tardor a la seu barcelonina de la Fundació Mapfre, que amb un centenar d’escultures i prop de quaranta dibuixos, girarà al voltant d’una de les grans obres de l’artista, La porta de l’infern, inspirada per la Divina Comèdia de Dante i Les flors del mal de Baudelaire. Es veurà a partir de l’11 d’octubre.

El Museu Picasso ha optat per obrir simultàniament el 26 d’octubre quatre exposicions: 1917. Picasso a Barcelona; una mostra sobre l’estada d’Arthur Cravan a la ciutat; una exposició sobre el gust pel gravat del mateix Picasso i els seus familiars artistes, Fín, Vilató i Xavier; i una mostra de les fotografies de Lucien Clergue de Picasso, comprades pel museu.

Seguint la seva línia dels últims temps de recuperar artistes catalans poc estudiats, el MNAC oferirà a partir del 28 de setembre una monogràfica de Ramon Pichot (1871-1925), membre de la Colla del Safrà, amb Joaquim Mir i Isidre Nonell, habitual dels Quatre Gats i amic de Picasso i relacionat amb Cadaqués. Al MNAC l’artista Francesc Torres està treballant per construir un relat sobre la fragmentació, la censura o la destrucció d’obres d’art, a partir de la col·lecció permanent del museu. Presentarà el resultat d’aquesta recerca a la mostra La caixa entròpica. El museu d’objectes perduts, a partir del 19 d’octubre. De manera gairebé simultània, Torres exposarà a l’Arts Santa Mònica una videoinstal·lació a partir del material fílmic inèdit del brigadista Harry Randall, confrontada al treball pictòric de Santiago Ydáñez.

El Macba portarà a Barcelona a partir del 9 de novembre la primera gran retrospectiva de l’artista Rosemarie Castoro, una representant del conceptual i el minimalisme als Estats Units. A la Fundació Tàpies es veurà a partir de l’11 d’octubre una exposició de Susan Meiselas que remarca la visió crítica de la fotoperiodista nord-americana. Un altre nom propi de pes en l’art contemporani actual és l’artista brasiler Ernesto Neto, que està realitzant una intervenció específica per a la Fundació Blueproject, que s’obrirà a principis de novembre.

La Fundació Vila Casas exposarà a l’Espai Volart, a partir del 5 d’octubre, una retrospectiva de la pintora Lita Cabellut, una dels artistes actuals més cotitzats de l’Estat espanyol. Al Museu Can Framis, en canvi, es veurà una mostra de Jordi Díaz Alamà, últim guanyador del premi de pintura de la Fundació Vila Casas.

Mostres temàtiques

Pel que fa a les exposicions temàtiques, a CaixaForum es podrà veure a partir del 23 de novembre Agón! La competició a l’antiga Grècia, la segona mostra fruit de l’acord entre la Fundació La Caixa i el British Museum. La peça més emblemàtica de l’exposició seran les escultures i el fragment del fris del Mausoleu d’Halicarnàs, una de les set meravelles del món antic.

L’influx de les arts de Mesopotàmia en molts artistes del segle XX, com ara Henry Moore, Alberto Giacometti i Joan Miró, es veurà en l’exposició Sumer i el paradigma modern, a la Fundació Miró, a partir del 28 d’octubre. I al CCCB es podrà veure a partir del 24 d’octubre Després de la fi del món, una reflexió des de diferents disciplines, de l’art a la ciència, sobre l’impacte de la intervenció radical de l’home en els sistemes naturals.

Per la seva banda, la Fundació Suñol mostrarà la influència del galerista Fernando Vijande en l’art i col·leccionisme a l’Estat espanyol, a partir del 27 de setembre. A la Fundació Foto Colectania es revisarà la història de les portades de discos realitzades per destacats artistes i fotògrafs, amb col·laboracions com la de Madonna i Herb Ritts, William Klein i Serge Gainsbourg, o Annie Leibovitz i Cindy Lauper. A partir del 22 de novembre. Més fotografia. A l’Arts Santa Mònica es desplegarà el 17 d’octubre una selecció de les adquisicions de fotografia contemporània i de nous talents que la Generalitat ha comprat des del 2015.

A la Virreina Centre de la Imatge es veuran dues exposicions al novembre: la que recull el projecte fotogràfic sencer de Patrick Faigembaun sobre Barcelona vista des del Besòs, així com un gran projecte de revisió i anàlisi sobre la Revolució Russa. D’altra banda, al Museu del Disseny, a partir del 14 de desembre, es farà una exposició de mobiliari de l’arquitecte Adolf Loos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia