escriptors del camp de tarragona

«L'edat d'or»

El dar­rer lliu­ra­ment de les obres com­ple­tes d'Artur Bladé Desum­vila –deu estar a punt de sor­tir el pro­per, els lli­bres setè i vuitè– con­ti­nua com­bi­nant dos dels cicles en què els edi­tors han orde­nat el cor­pus de l'escrip­tor de Benis­sa­net, en aquest cas es publi­quen el lli­bre ter­cer de «Cicle de la terra natal», L'edat d'or, i el segon del «Cicle de l'exili», que reu­neix Viatge a l'espe­rança i De l'exili a Mèxic. Pel lec­tor de Bladé, els dos tex­tos d'exili no ofe­rei­xen nove­tat, repro­du­ei­xen els de les edi­ci­ons ante­ri­ors, aquell emo­tiu relat del pri­mer retorn a Cata­lu­nya i els mate­ri­als dis­per­sos sobre l'exili mexicà. En canvi, L'edat d'or, evo­cació dels pri­mers anys de vida, pre­senta unes nove­tats subs­tan­ci­o­ses, i en elles em cen­traré en aquest comen­tari. La part cone­guda per la pri­mera edició, els records d'infan­tesa, cons­ti­tu­eix una peça esplèndida de prosa memo­rialística, que conté en alta pro­porció aque­lla delec­tació en la des­cripció d'esde­ve­ni­ments i per­so­nat­ges poc cone­guts i que ell eleva a cate­go­ria a través d'una escrip­tura pre­cisa. Aquest volum de les obres com­ple­tes hi afe­geix dos tex­tos impor­tants: els dedi­cats als «Ante­ce­dents» fami­li­ars, que, entre altres coses, conté la perla del memo­ri­a­lisme de Bladé, que li devia cos­tar molt de ver­ba­lit­zar, el drama que per ell va supo­sar viure la infan­tesa i l'ado­lescència sepa­rat dels seus pares emi­grats a l'Argen­tina. No els va tor­nar a veure mai més, i la cir­cumstància pesava, sense aflo­rar, en les pàgines dels altres tex­tos benis­se­tans del nar­ra­dor. El tracta amb una gran deli­ca­desa, sense car­re­gar cul­pes, amb bones parau­les cap al pare i la mare –fins i tot amb com­passió per la part de pati­ment que els degue­ren supo­sar les cir­cumstàncies– i cap als avis, que el van criar. Tot i això, no s'està d'expres­sar el con­flicte que se'n va deri­var: «La manca dels pares pres­su­posa sem­pre, en el cor de l'infant, una frus­tració. Car l'infant té gai­rebé tanta neces­sita d'amor com d'auto­ri­tat. El cert és que jo no vaig conèixer el feno­men cone­gut per emma­ra­ment ni aquell famós com­plex basat en una antiga tragèdia. Vull dir que el desig de dor­mir amb la meva mare i el d'occir el meu pare no van enter­bo­lir ni un sol moment la meva plàcida, i un pèl trista, infan­tesa.»

La segona incor­po­ració té molt més de gruix, arriba a doblar les pàgines del volum. Es tracta dels «Records d'ado­lescència», inèdits i que pos­si­ble­ment resul­ten d'un interès supe­rior que els de «noiesa» que havien cons­tituït el text de la pri­mera edició de L'edat d'or. Les reme­mo­ra­ci­ons benis­se­ta­nes con­ti­nuen en la sin­to­nia de les evo­ca­ci­ons infan­tils, amb la intro­ducció de l'entrada en l'edat de les deci­si­ons i de les vacil·laci­ons. Les soci­e­tats i els cafès, les afi­ci­ons, els pri­mers ver­sos i els pri­mers amors aju­den a com­pren­dre el Bladé adult que ho recorda, al mateix temps que com­pleta el retrat de Benis­sa­net escam­pat pels altres lli­bres, que con­ver­teix el poble en un model de poble rural català. La nove­tat bàsica ve cons­tituïda per un pri­mer intent, fra­cas­sat, de pro­gres­sar a Bar­ce­lona. Si els ofi­cis que hi va prac­ti­car no li van pro­por­ci­o­nar gai­res satis­fac­ci­ons, en canvi, l'evo­cació de la vida que Bar­ce­lona li ofe­reix omple d'un nou color aquests records d'ado­lescència. Les referències als pas­se­jos per la ciu­tat, a les per­so­nes que hi coneix i a les sor­ti­des noc­tur­nes, als locals on actu­a­ven algu­nes artis­tes mítiques del music-hall català, refe­ri­des amb la pre­cisió pròpia de l'estil de Bladé, cons­ti­tu­ei­xen un docu­ment sobre aquests ambi­ents i per­so­nat­ges i s'empas­sen amb un gust que en demana més. Se'ns fa massa curt, aquest lliu­ra­ment memo­rialístic de Bladé amb què ja no comptàvem, el final del qual jus­ti­fica el títol que havia de tenir el lli­bre sen­cer, El temps de les cire­res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.