Graven en una placa els noms dels 724 sepultats a la fossa comuna de Tarragona
Dissabte s'inaugurarà la dignificació d'aquest espai i també la museïtzació de la presó de Pilats
Tres de les persones que van ser empresonades a la presó de Pilats durant la postguerra, Antoni Floresví (Tarragona), Leandre Saún (Gandesa) i Josep Subirats Piñana (Tortosa), assistiran demà, dissabte, a les onze del matí, a la inauguració de la intervenció museogràfica que s'ha fet en aquesta antiga presó franquista. S'hi ha instal·lat una estructura mòbil de planta rectangular amb un text sobre l'ús de l'edifici com a presó franquista i un text de Josep Ventura Solé, que hi va ser empresonat. Aquest edifici es va començar a utilitzar com a presó l'any 1822. Conegut des d'aleshores com a presó de Pilats, va continuar en actiu ininterrompudament fins al 1953. Tot i que tenia capacitat per rebre entre 75 i 100 reclusos, l'any 1939 hi va arribar a haver 1.361 empresonats.
Una hora després d'aquest acte, a les dotze del migdia, s'inaugurarà la dignificació de la fossa comuna del cementiri de Tarragona, on s'ha instal·lat una placa commemorativa, feta en ferro i de 17 metres de llargada, amb el nom de les 724 persones represaliades de les comarques de Tarragona que hi van ser enterrades entre el 15 de gener del 1939 i el mes de desembre del 1948. «La placa no és recta, sinó que té punxes, per significar el dolor, i els noms no s'han gravat, sinó que s'han buidat les lletres, com a símbol de l'absència», va explicar ahir la regidora de Patrimoni, Rosa Rossell, que va presentar aquesta intervenció juntament amb la directora territorial del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Hortènsia Grau. A més, a la placa s'hi ha estampat una frase extreta del poema de Lluís Llach Campanades a mort. Els noms de les persones sepultades s'han pogut obtenir gràcies a l'Arxiu Històric de Tarragona, el de la Ciutat, l'Arxiu del Tribunal Militar Tercer i l'Arxiu Municipal de Reus, entre altres fonts.
La dignificació de la fossa de Tarragona és la primera que s'inaugura després de l'aprovació de la llei de fosses, una llei pionera a l'Estat que reconeix el dret dels familiars a obtenir informació sobre el destí dels seus parents desapareguts, a la dignificació i senyalització del lloc de l'enterrament i, si s'escau, a la recuperació de les restes.
La dignificació de la fossa comuna de Tarragona tindrà una segona fase. L'Associació de Víctimes de la Repressió Franquista de les comarques de Tarragona, que fa anys que treballa per dignificar aquesta fossa, també preveu instal·lar-hi una escultura, obra de Salvador Mañosa i titulada Dignitat. L'associació rebrà un ajut de 30.000 euros per a l'elaboració de l'escultura en bronze. Segons Montserrat Giné, la seva presidenta, «d'aquí a sis o vuit mesos estarà llesta i s'hi podrà instal·lar»: «l'associació continua dient que la dignificació de la fossa comuna no estarà llesta fins que no hi hagi l'escultura instal·lada».
Convoquen un concurs d'idees per adequar el camí de l'Oliva
L'Ajuntament de Tarragona ha convocat un concurs d'idees per al disseny d'un projecte d'adequació de l'espai del camí de l'Oliva on es van produir els afusellaments durant la Guerra Civil i la postguerra, i on sovint es fan ofrenes florals en record d'aquells fets dramàtics. Segons s'apunta a les bases, el cost de l'execució del projecte no pot ser superior a 25.000 euros, incloent-hi l'import del premi, que serà de 5.000 euros. Les persones interessades hauran de presentar a l'Oficina Municipal d'Atenció al Ciutadà una sol·licitud acompanyada del disseny en un sobre tancat, on ha de constar un pseudònim. El jurat tindrà en compte «l'adequació a l'entorn i al moment històric del projecte, la qualitat artística i originalitat, i la distribució i maquetació de la informació en el programa». «Volem inaugurar aquest projecte d'aquí a un any, el 15 o el 16 de gener de 2011», va dir ahir la regidora de Patrimoni, Rosa Rossell, que hi va afegir que el termini de presentació de propostes acabarà el dia 1 d'abril.