Música

concert musical

La SCCC clama la llibertat amb ‘Cançó d’amor i de guerra’

La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya rememorarà a l’Auditori de Girona aquest clàssic de la lírica catalana, censurat a la dictadura i que guarda especial relació amb l’actualitat del país

Diuen que la història no es repeteix mai. Però sí ens atrevirem a dir que hi ha situacions de l’actual context social i polític que tenen moltes similituds amb el passat. Sense anar més lluny, només cal sentir fragments de Cançó d’amor i de guerra, la sarsuela catalana per excel·lència i considerada una de les peces més grans i emblemàtiques de la lírica catalana, com quan un dels personatges, Horaci, reclama “salut, revolució i República”.

Censurada en dues ocasions, durant les dictadures de Primo de Rivera i Franco, per ser considerada un cant a la llibertat, l’obra que Rafael Martínez Valls va compondre l’any 1926 es va enregistrar per darrera vegada l’any 1974 amb Montserrat Caballé, Josep Carreras i Vicenç Sardinero en els papers protagonistes i l’Orfeó Gracienc a les parts corals, sota la direcció d’Antoni Ros-Marbà. Ara, més de 40 anys després, la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC) , el projecte musical que impulsa la Fundació Metalquímia, vol apropar novament aquesta obra al públic català. I no es podia haver escollit un moment més òptim, com destaca el director tècnic de la Simfònica, Jaume Lleixà, que està convençut que el públic no podrà defugir el context social que viu Catalunya, malgrat que els escenaris siguin diferents. “L’obra parla de revolució, salut i República, un clam que s’adapta a l’actualitat i al qual nosaltres posem música”, remarca.

Projecte ambiciós

El nou treball discogràfic és el novè de la formació i inclou la participació de solistes catalans de primer nivell, com són la soprano Marta Mathéu, el tenor Roger Padullés –en la que és la seva tercera participació amb la SCCC– i el baríton Toni Marsol, en els papers principals, i amb una de les formacions corals més prestigioses del país com és la Polifònica de Puig-reig, sota la direcció musical de Francesc Cassú. Un repartiment al qual cal sumar-hi uns 130 músics i cantants dalt de l’escenari, sota la direcció escènica de Francesca Masclans i David Cuspinera, a més de la participació de l’actor Ferran Frauca.

Francesc Cassú destaca que es tracta d’una peça inèdita, malgrat “ser una de les obres més representades”. “És transgressora perquè hem reconvertit l’original, especialment la seva sonoritat”, declara.

Per la seva banda, el president de Metalquímia, Josep Lagares, ha manifestat que es tracta del projecte “més ambiciós” des que fa deu anys van engegar el projecte de la SCCC i que suposa “un salt quàntic”.

Una peça clau en els arranjaments ha estat el productor musical Joan Casas, que ha col·laborat en l’elaboració d’aquesta versió inèdita. Casas ha recordat que moltes generacions de catalans han cantat Cançó d’amor i de guerra, i ha reconegut la pressió per “aconseguir un nivell com el que l’obra mereix” i ha avançat que el resultat és un disc impressionant i emotiu que sorprendrà tothom”.

Concerts programats

L’estrena del disc tindrà lloc avui (21 h) i demà (19 h) a l’ Auditori de Girona . Però aquests no seran els únics concerts que es representaran, ja que s’ha confirmat que actuaran al Palau de la Música entre d’altres escenaris. Per Francesc Cassú, anar al Palau “és quelcom molt important” i més si és per exposar una proposta com aquesta.

LA DATA

1974
és l’any de l’últim enregistrament de ‘Cançó d’amor i de guerra’, versió dirigida per Antoni Ros-Marbà

LA XIFRA

140
músics i cantants participen en l’enregistrament i el concert d’estrena d’aquest novè disc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.