Lletres

societat

novetat editorial

Retrat col·lectiu

‘Vols dir que som això?’ recull 25 textos de 25 autors sobre costums, símbols i rareses dels Països Catalans

Llegir en Català, que ha editat el llibre, és una associació d’editorials independents

Com som als Països Catalans? És una pregunta retòrica de resposta impossible si es pretén afinar gaire o ser mínimament científic. En tot cas no pot tenir una sola resposta. En un moment convuls políticament i, de retruc, socialment, econòmicament i culturalment a Catalunya, l’editorial Llegir en Català ens ofereix fins a 25 possibles respostes.

Vols dir que som això? recull textos breus en què s’explica en format de conte, article o un híbrid dels dos el sentit de l’allioli, una enxaneta, el tió, l’ukelele dels Manel i el tovalló de Messi, la boina de Josep Pla i El zoo d’en Pitus, els panellets, el senglar, l’ensaïmada, el Tibidabo, la sardana...

L’edició és atractiva, ben guarnida amb il·lustracions de Jordi Borràs, fotoperiodista que manté una relació no precisament idíl·lica amb l’extrema dreta espanyola. En aquest cas, el risc de la seva feina només ha estat no grillar-se buscant l’essència del contingut d’alguns dels textos.

Llegir en Català no és una editorial, és una associació d’editorials independents que actualment està formada per Alrevés, L’Avenç, El Gall Editor, BiroBiro, Raig Verd, Periscopi, Sembra Llibres, Saldonar i Tigre de Paper. Aquest és el segon llibre que publiquen amb aquest segell col·lectiu, després del llibre de La Marató de TV3 de fa dos anys.

Entre els autors hi ha una certa varietat de formacions, per exemple els músics Cesk Freixas i Joni D., la llibretera Isabel Sucunza, l’editora Laura Huerga i autors de Londres (Matthew Tree), de Figueres (Vicenç Pagès), de Santa Coloma de Gramenet (Lluís Calvo), de Perpinyà (Joan-Lluís Lluís), Anna Molina és mig danesa, Jaume Monzó i Joan Benesiu són valencians, Sebastià Bennasar, Tomàs Vibot i Joan Pons són mallorquins... I encara falten noms com ara Jenn Díaz (que ara entra a la política), Marta Orriols, Tina Vallès, Jordi Puntí, Andreu Martín, Mar Bosch, Adrià Pujol...

“No tenim cap intenció èpica, és un exercici lúdic per dibuixar un retrat molt lliure de com som a partir d’elements inesperats, explicat amb un to incisiu, irònic, però també elegant”, comenta Ilya Pérdigo, d’Alrevés.

Un llibre que aspira a ser un regal de Nadal pràctic, perquè segur que algun dels textos pot agradar qualsevol lector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.