cIÈNCIA
dAVID bUENO I tORRENS
Ments lectores
Una de les poques activitats que probablement sigui exclusivament humana és la lectura. Llegir es relaciona amb la creativitat perquè, si llegim, és que algú ho deu haver escrit, i escriure coses innovadores és sempre creatiu. Per això és molt més fàcil plagiar idees que innovar literàriament. A més, si llegim de manera crítica segur que ens venen idees noves, la qual cosa es relaciona directament amb la creativitat. I també va associat a abstracció, atès que l’escriptura és un sistema abstracte de representació lingüística. Un dels llibres que us suggereixo estimula a la lectura científica i l’altre explica d’on pot haver sorgit aquesta ment tan fantàstica que ens permet gaudir de la lectura.
Incitar a la lectura
A finals de la dècada del 1950, el químic i novel·lista anglès Charles Percy Snow va impartir la conferència Les dues cultures (a partir de la qual posteriorment va escriure un llibre), que va tenir una difusió molt àmplia i va provocar, i encara provoca, grans debats. Snow va argumentar que la ruptura entre les dues cultures de la societat moderna, la ciència i les humanitats, que es va gestar a l’edat mitjana, és un obstacle important per a la solució dels problemes mundials, i que és en part responsable del declivi de la qualitat de l’educació a escala mundial. En general, la major part d’escriptors actuals ignoren el món científic i la major part de persones de ciència són força àgrafes i tenen dificultats per transmetre de manera entenedora i amb estil propi la seva recerca.
Aquestes reflexions que esmento formen part de la introducció de Veus de ciència. Incitacions a la lectura científica, un nou llibre de Martí Domínguez que ha estat guardonat amb el II Premi Internacional de Divulgació Científica Ciutat de Benicarló. Domínguez (escriptor, articulista, doctor en biologia, professor de periodisme i director de la revista Mètode) ens invita a descobrir un univers de lectures suggestives de ciència escrites per alguns dels grans científics que han demostrat que la relació entre ciències i humanitats es pot i s’ha de mantenir ben viva. Galileu, Darwin, Maxwell, Feynman, Einstein, Margulis, Dawkins i Gould són alguns dels noms que haurien de formar part del bagatge intel·lectual de qualsevol persona culta. Aquest llibre ofereix al lector un petit cànon de lectures molt ben escollides, una porta d’accés a la bona literatura científica.
Una ment per incitar-nos a llegir
Per llegir i per gaudir i treure profit de la lectura cal una ment raonablement complexa, com la humana. “Per què hi ha ments?”, es pregunta Daniel C. Dennet; i “com han arribat a aparèixer?” Aquestes són les dues preguntes que de forma brillant, motivadora i entenedora Dennet intenta respondre a De las bacterias a Bach. La evolución de la mente, un llibre destinat a convertir-se en referent de l’assaig cientificofilosòfic. Dennet, un dels filòsofs de la ciència més destacats en l’àmbit de les ciències cognitives, ha fet destacades aportacions sobre la importància actual del darwinisme i el futur de la intel·ligència artificial. En aquest llibre analitza què ens acosta a la resta d’habitants de la Terra i què ens en distingeix, i aprofundeix en els mecanismes que ens permeten reflexionar sobre la ment. Un llibre profund i alhora accessible d’un dels pensadors més importants, que ens ofereix una visió de la consciència humana des del punt de vista de l’evolució.