exposició fotogràfica
Una exposició a Perpinyà aborda les fronteres i el procés independentista
La mostra és fruit d’un projecte del Centre Internacional de Fotoperiodisme i hi han participat 250 estudiants
El Centre Internacional de Fotoperiodisme de Perpinyà inaugurarà aquest dimarts l’exposició “Fronteres”, una mostra amb 55 imatges que ofereixen diferents visions sobre el tema fronterer i 126 retrats d’estudiants de la zona. L’exposició és fruit d’un projecte que l’equipament va iniciar l’any 2016 i que consisteix en oferir una “estada” de dos mesos a un fotoperiodista local per elaborar un reportatge i, a la vegada, formar estudiants de diferents edats en el procés de creació fotogràfica. El resultat: cinc assajos que aborden des de la tasca de la policia de Duanes, passant per l’estació de Cervera i Portbou o el procés independentista català. En total, hi han participat 250 estudiants d’onze cursos i vuit centres educatius, a banda del Servei de Joventut del municipi. Precisament i per abordar el cas català, els joves han viatjat en diverses ocasions a Girona per captar imatges de diverses mobilitzacions. El fotoperiodista encarregat de la iniciativa, J.C Milhet, assegura que el resultat és un compendi d’imatges que “donen una sola visió sobre les fronteres”.
On són les fronteres? I, sobretot, com es tradueixen a nivell cultural i geopolític? Aquest és l’objectiu que volia desxifrar el fotoperiodista J.C Milhet quan es va presentar a la iniciativa que el Centre Internacional de Fotoperiodisme de Perpinyà va endegar l’any 2016 i que ofereix una “residència” de dos mesos per crear un projecte fotogràfic i formar estudiants de diferents nivells sobre el procés de captar imatges.
Hi optaven cinc fotoperiodistes més però el centre va escollir la idea de Milhet. Durant aquest temps ha treballat amb prop de 250 estudiants de vuit centres educatius de la zona. El resultat: cinc assajos amb 55 fotografies i 126 retrats.
Els alumnes més petits dels centres Santa Teresa de Perpinyà, Jean Alio, Oncle Jules de Pointella i els de primària de Sant Assiscle i Romain Rolland hi han participant elaborant retrats entre ells, sota la idea de les fronteres “invisibles” que existeixen entre aquells que no es coneixen. Els estudiants del Col·legi François Mitterrand de Toulouges han abordat la temàtica de les fronteres a l’escola captant amb la càmera les línies aparentment imperceptibles que hi ha entre el personal que treballa als centres.
Els del Liceu Maillol s’han desplaçat a les poblacions de Cervera i Portbou (Alt Empordà) per captar la vida d’aquestes poblacions que viuen a cavall entre la Catalunya Nord i Sud i els del Liceu d’Aragó han anat fins al Pertús, per abordar la vessant econòmica dels límits fronterers.
Entendre la situació a la “Catalunya del Sud”
El projecte també ha abordat la situació política a Catalunya i la “crisi del procés independentista”. Aquesta part del treball l’han elaborat joves del Servei de Juventut de Perpinyà que han viatjat en diverses ocasions a Girona per captar instantànies de les mobilitzacions que s’hi han fet després de la celebració del referèndum.
També han parlat amb polítics i representants de la Generalitat. “Els vaig deixar autonomia perquè busquessin diferents punts de vista i tinguessin la seva pròpia visió de la situació”, explica Milhet. De fet i segons la documentalista del centre, Bénédicte Vincent, alguns dels participants els han manifestat que abans de realitzar el treball desconeixien que “la situació a Catalunya fos tant complicada”.
Els joves també van assistir a la mobilització que es va celebrar a Perpinyà en motiu de la diada de la Catalunya Nord el passat mes de novembre. “Volia que aquest fos el final del treball, acabar-lo aquí. Això dona una visió més particular tenint en compte que el referèndum es va gestar a Elna, aquest any hi havia molta més gent i molta més reivindicació”, remarca el fotoperiodista.
El tràfic de diners, tabac i estupefaents
Tot plegat, se suma a l’assaig elaborat pel propi Milhet i que s’ha centrat a les tasques que realitza la policia de Duanes. “Vaig tractar directament amb l’administració a tres nivells: la frontera francesa amb Andorra per la qüestió del tràfic de tabac i els fluid financer i la frontera del Pertús i Portvendres, sobre el tràfic de diners i estupefaents. Milhet, afincat al Boulou, coneix de ben a prop els avantatges i inconvenients de viure en una zona fronterera. “La qüestió de Catalunya impacta ara més que mai en aquesta zona”, remarca.
Era complicat aglutinar visions tant diverses sobre un mateix concepte però Milhet assegura que està “satisfet” amb el resultat i que s’han aconseguit imatges de “gran qualitat”. “Són diferents exposicions que donen una sola visió sobre les fronteres”, insisteix.
Cadascun dels cinc assajos compta amb deu imatges (excepte el del fotoperiodista que conté quinze instantànies). L’exposició s’inaugurarà dimarts vinent però es podrà veure fins al proper 31 de març. Els cinc reportatges s’instal·laran a la sala dedicada a les exposicions permanents mentre que el centenar de retrats es col·locaran a l’esplanada del Convent dels Mínims, a l’entrada del centre.