Cultura
La GIO i Valentina Lisitsa uneixen talent a l’Auditori
Actuaran diumenge per celebrar el sisè aniversari de la formació gironina amb un concert que inclourà peces de Rakhmàninov i Brahms
La solista és una de les estrelles de clàssica a la xarxa
Sis anys i la GIO ja és una orquestra de referència. Quan no fa ni un mes que ha triomfat amb l’espectacle Maestro al Gran Teatre del Liceu –en el qual va versionar hits de la música electrònica dels últims 25 anys orquestrats per Marc Timón–, torna aquest cap de setmana a l’Auditori de Girona per oferir un concert commemoratiu d’aquests sis anys als escenaris delectant els melòmans. Un públic al qual els ofereix una nova cita ineludible, un concert que inclourà la participació de la solista Valentina Lisitsa i en què interpretaran dues peces mestres de la història de la música: el Concert per a piano núm. 2 de Rakhmàninov i la Quarta simfonia de Brahms.
Lisitsa és una pianista ucraïnesa estrella de la música clàssica a YouTube, on té una mitjana de 75.000 reproduccions al dia en el seu canal, que va crear fa més de deu anys fruit de l’interès per ampliar el públic amb un enfocament diferent del tradicional. La solista, que actua a les principals sales del món, i la simfònica interpretaran sota la direcció de Marcel Sabaté, director titular de la GIO, un programa que en primer lloc commemorarà el 75è aniversari de la mort de Rakhmàninov amb la que, sens dubte, és la seva obra més cèlebre. El Concert per a piano núm. 2 la va estrenar el compositor rus el 1901, després de tres anys d’inactivitat, i va veure reforçada la seva carrera amb l’èxit que va tenir aquesta composició, “fruit de la seva força expressiva, la sorprenent inventiva melòdica i el virtuosisme”, com destaca Sabaté. A continuació, interpretaran la Simfonia núm. 4 i última de Brahms, una de les obres mestres del compositor romàntic, que es va estrenar l’any 1885. S’estructura en quatre moviments i és plena d’al·lusions musicals, des d’obres de Beethoven fins a una cantata de Bach que adapta en l’últim moviment.
El concert, que tindrà lloc diumenge a les 7 de la tarda, serà enregistrat per l’emissora Catalunya Música. Les últimes entrades estan a la venda a les taquilles o al web de l’ Auditori a preus que van dels 20 als 30 euros. Una hora abans del concert es farà una xerrada prèvia, introductòria i gratuïta, a càrrec del crític musical Xavier Paset.
Més concerts
La GIO no para i ja té anunciades actuacions per al 13 de març a l’Auditori Nacional d’Andorra i el 26 de maig a Perpinyà, en el marc del Festival de Talteüll. Dos concerts en què actuarà conjuntament amb l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra, que per la seva banda celebra el seu 25è aniversari. Interpretaran un doble concert per a violí i violoncel encarregat a Salvador Brotons, que dirigirà el concert. Els solistes seran els germans Lluís i Gerard Claret, que també celebraran el seu 50è aniversari de carrera professional.
D’altra banda, la GIO tornarà a l’agost al Festival de Música de la Cerdanya, aquesta vegada amb dos concerts: el 3 d’agost a Llívia i el 23 del mateix mes a Puigcerdà en una col·laboració amb el grup Blaumut.
DVD solidari contra el càncer
Aquest mateix diumenge, la GIO posarà a la venda el DVD contra el càncer realitzat l’any passat a partir de l’enregistrament del concert del 5è aniversari. La iniciativa ha estat possible, en part, gràcies a una campanya de micromecenatge –els mecenes que hi van col·laborar podran recollir el disc personalment– i en col·laboració amb el blog personal i solidari El crep de mi vida, impulsat per Vanessa Nueda, destinat a recaptar fons per al projecte de recerca del doctor Jordi Frigola de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona. El concert va incloure la interpretació de la cèlebre Simfonia número 5 de Beethoven, l’Obertura 1812 de Txaikovski i l’estrena del poema simfònic Núria, obra d’encàrrec al reconegut pianista i compositor Albert Guinovart, dedicada a la mare dels germans Sabaté –inspiradora de la GIO i que va morir afectada per un càncer– i a la filla de Jaume i fillola de Marcel.