cultura

Poesia

Xavier Serrahima

Poesia ets tu

De la mateixa manera que d’un imperi, del nom del qual pre­fe­reixo no recor­dar-me’n, es deia fa temps que un esqui­rol el podia cre­uar sal­tant de branca en branca, sem­bla que sigui pos­si­ble anar d’un extrem a l’altre de les ter­res de parla cata­lana sal­tant de poeta en poeta, de poe­tessa en poe­tessa. N’hi ha tants i tan­tes que resulta d’allò més difícil seguir-los a tots les pas­ses. Per fer-ho, cal­dria lle­gir només poe­sia al llarg de tot l’any, sense des­cans.

Tan­ma­teix, com que tam­poc no és pos­si­ble lle­gir així poe­sia, com que cal dedi­car-li (molt de) temps, atenció i tran­quil·litat, com que cal abs­treure’ns de tot i dedi­car-nos només a ells, les pro­ba­bi­li­tats que obres de mèrit els pas­sin des­a­per­ce­bu­des són, segu­ra­ment, més altes que en d’altres gèneres lite­ra­ris que no (sem­pre) reque­rei­xen unes tan òpti­mes con­di­ci­ons.

Un bon exem­ple el tenim amb el dar­rer premi Ber­nat Vidal, La con­dició lítia, de Car­les M. Sanuy. Una obra que, ja des del seu pri­mer poema, el que se’ns ofe­reix al pòrtic del lli­bre –“res no roman / en aquest calaix tan­cat / on el desori / amun­tega la memòria”–, ens con­vida a lle­gir-lo, a no dei­xar-lo, a endin­sar-nos en unes parau­les que tras­puen l’ànima d’una vida molt vis­cuda; d’una vida que ha dei­xat petja –que fa mal pre­ci­sa­ment perquè ha dei­xat petja.

D’una poe­sia sen­tida i escrita des de l’ànima. D’una ànima que està de tor­nada, que comença a “des­fer camins”, que ha arri­bat a la “nit d’hivern” que “gebra / els dits / i la memòria”, a un temps on el temps s’acaba. O, almenys, on comença a aca­bar-se. A un final on el cos, “malmès per les ares­tes” s’arros­sega. On es viu “com una serp / en els mar­ges més fos­cos / pro­te­gint-te del fred i la intempèrie”.

Però on, alhora, res acaba que no pugui altra vegada (re)començar. Perquè pot­ser no exis­teix cap pis­sarra màgica que per­meti nete­jar “l’empremta / ines­bor­ra­ble / dels dies i els anys”, ni podem, si hem sabut viure, amb inten­si­tat, dei­xant senyal del nos­tre pas, sor­tir il·lesos “de la riuada”, però sí podem “roman­dre / en la per­sistència / matèrica del còdol”.

Quan el cant s’envola

I ací, en aquest sí és no –més exac­ta­ment, en aquest no és sí–, en aquesta “con­dició lítia” on con­flu­ei­xen “els cor­rents / que ens arros­se­guen / i els cor­rents / que se’ns empas­sen”, on “vida i mort / són u”, és on el cant, que prevèiem irre­mis­si­ble­ment con­dem­nat a la melan­gia, quan no a l’ele­gia, s’envola, alça la veu i esdevé crit; el silenci, paraula. És lla­vors, tot d’una, quan tot can­via, quan el poe­mari s’il·lumina i ens il·lumina; quan pren cos; quan les parau­les, més que lle­gir-les, les sen­tim; quan el dir poc diu molt; quan l’hivern (re)esdevé pri­ma­vera; quan el plany esdevé exal­tació.

És lla­vors quan hem de demos­trar que ens merei­xem el lli­bre de poe­mes, quan tenim clar que lle­gir poe­sia no és (només) lle­gir, sinó lle­gir, lle­gir i lle­gir; lle­gir i tor­nar a lle­gir. És avançar per tor­nar enrere –i, alhora, és avançar tot tor­nant enrere–. Perquè com més (re)lle­gim més veiem, més entrem en el poe­mari, més el fem nos­tre. Més se’ns il·lumina.

De cop, salta una gus­pira –una gus­pira que serà dife­rent per a cada lec­tor; com ho serà el moment en què esclata al seu davant– i et dona, no saps ben bé com ni per què –i ací rau bona part de la (seva) màgia poètica– clarícies, i es fa la llum allí on sem­blava que hi reg­nava la fos­cor.

Comen­ces a veure d’una altra manera els ver­sos, comen­ces a assa­bo­rir-los, a fer-los reviure amb la teva (re)lec­tura. Prens el relleu del poeta, que t’ha donat el tes­ti­moni en el (teu) moment just. I, tot pre­nent-lo, el jus­ti­fi­ques. Culls les flors, fins lla­vors nega­des sota terra o invi­si­bles, que el poeta ha llau­rat abans. Reculls la sem­bra que ell havia tre­ba­llat amb tanta cura tan sols per tu –per a tots els tu que el lle­gi­ran.

Des­co­brei­xes, mera­ve­llat, que Car­les M. Sanuy ha escrit només per a tu –per a aquest con­junt de tus indi­vi­du­als, com més diver­sos, més rics– “la semàntica dels gra­nits i les calcàries”.

La condició lítia
Carles M. Sanuy
Premi Bernat Vidal i Tomàs Epíleg: Jaume C. Pons Alorda Editorial: Adia Santanyí, 2017 Pàgines: 76 Preu: 12 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.