cultura

CULTURA

Ibers, primera pedra

‘La Catalunya ibera’ (Editorial Comanegra) és un llibre de divulgació enfocat a un públic infantil que permet donar a conèixer la cultura ibèrica

L’autora és Núria Armengol i les il·lustracions han anat a càrrec de Clàudia de Puig Ripoll

Arran de les excavacions arqueològiques que es duen a terme al fossat defensiu del puig de Sant Andreu de la ciutat ibera d’Ullastret (Baix Empordà), recentment s’ha localitzat una troballa excepcional: un petit objecte de plom amb una inscripció ibèrica que, segons l’estudi preliminar, correspondria a l’escriptura nord-oriental dual de 16 signes, estructurada en dues línies. Però poca cosa més se’n sap, perquè encara avui dia no se n’ha pogut desxifrar la llengua en un codi escrit. Una dificultat amb què s’enfronten els lingüistes i que certament atorga un misteri al coneixement que es té d’aquells pobladors que van constituir la que és la primera pedra d’on venim.

Mentrestant, els arqueòlegs continuen la seva tasca que, per sort, és una font constant de troballes. I tots els interessats en història poden recórrer la Ruta dels Ibers, que abasta un seguit de vint-i-cinc assentaments visitables d’arreu del territori que permet aprendre coses de la majoria de tribus que formaven el conjunt de pobles ibers. També hi ha la seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya dedicada al poble iber a Ullastret. I ara, sumant-se a la tasca de divulgació, l’ Editorial Comanegra ha publicat La Catalunya ibera, de Núria Armengol i il·lustracions a càrrec de Clàudia de Puig Ripoll, un llibre que es converteix, com destaquen les autores, “el vol d’un ocell que ho pot percebre tot d’una ullada”.

I certament que ho és, el mateix director tècnic del Museu d’Arqueologia d’Ullastret, Gabriel de Prado, destaca el fet que sigui precisament una publicació de divulgació que està enfocada a un públic infantil, a partir de 10 anys: “Sens dubte, és una iniciativa molt interessant, ja que permetrà donar a conèixer la cultura ibèrica, en certa manera la primera civilització pròpia d’aquesta zona, en una franja d’edat on aquest període històric és gairebé desconegut”, recalca.

Un mapa de les tribus catalanes, una introspecció a les ciutats i poblats –amb un capítol especial per a Ullastret, l’assentament iber més gran de Catalunya–, un estudi de l’alimentació, el vestit, els habitatges, el teixit i la ceràmica, el treball dels metalls, el comerç, la guerra, els temples i enterraments són alguns dels apartats destacats d’aquest llibre, que explica de la millor forma possible la vida quotidiana d’aquesta civilització que ha contribuït a concebre la nostra cultura.

“Hi ha pedres que no es poden tirar a terra, són la nostra terra”, com bé remarca en el pròleg Núria Armengol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.