CULTURA
Kop crida com mai a la revolta
El grup més combatiu del ‘metalcore’ català publica el minielapé ‘Revolta’, gravat en plena voràgine de l’1-O
Dos anys després de publicar Radikal , un llibre i CD doble amb 17 temes, la banda de metal i hardcore revolucionari Kop aposta ara per un format més reduït i condensat per presentar les seves noves cançons. Revolta , el seu primer disc publicat pel segell barceloní Kasba , és un minielapé amb sis cançons que sumen uns 25 minuts de durada i que, de fet, ha estat pensat per ser publicat en vinil, tot i que també ha sortit en CD i ja volta per les plataformes digitals. “La trajectòria del grup ens demanava ara editar un minielapé en vinil. A més, el context polític i social va accelerar una mica tot el procés”, afirma Juanra, veu principal i fundador de Kop. “Teníem 11 temes amb música, 9 amb lletra, i s’anava apropant l’1 d’octubre. La gravació del disc va tenir lloc entre el 26 de setembre i el 18 d’octubre, en plena voràgine, de manera que el procés creatiu va poder reflectir tot el que estava passant en temps real. De fet, una de les cançons, Las cárceles en llamas, està escrita al mateix estudi”, diu Juanra, que hi afegeix tot seguit: “Com a part de la guerrilla de la comunicació, hem d’emetre el que està passant realment al carrer i ens estan negant la majoria de mitjans informatius. Molt sovint, el que passa a Catalunya no surt d’aquí i nosaltres tenim una plataforma que hem d’aprofitar per donar-ho a conèixer.” De fet, el Revolta Tour començarà el divendres 23 de març a la sala Gruta 77, de Madrid, i ara mateix Kop ja té confirmades una dotzena de dates per tot l’Estat, sobretot al País Basc i Galícia. A Catalunya, el primer concert de la gira serà el 7 d’abril a Valls (Red Star) i el 20 d’abril tindrà lloc la presentació de Revolta a la Salamandra de l’Hospitalet de Llobregat.
El disc es va enregistrar entre els estudis Ultramarinos Costa Brava (Sant Feliu de Guíxols) i Cal Pau Recordings (Sant Pere Molanta), amb el molt sol·licitat Santi Garcia com a tècnic de gravació i mescla –i el seu germà Víctor, com a responsable de la masterització– i també compartint la producció artística amb el grup. “En Santi és molt creatiu i, amb ell, tot és molt natural i fluid. És la primera vegada que treballem amb ell, però no serà l’última”, diu Gallegu Presi, guitarrista del grup que completen René Boné (guitarra), Sergi Torrijos (baix) i Alan González (bateria).
A Tres voltes rebels, tot un himne feminista –introduït en el llibret, com tots els temes, per una cita literària, en aquest cas de Simone de Beauvoir–, sonen veus de dones: les cantants de The Capaces, Milenrama, Violets i Los Tronchos. També hi ha altres col·laboracions a Ingovernables (Arkada Social), Las cárceles... (Moksha) i Salta la luna, una versió del grup basc Lengua de Trapo (La Banda de Mil Demonios), amb la col·laboració de Boikot. “Aquest és el disc en què sonem menys metal, tot i que, després, cadascú opina una cosa diferent”, apunten els membres de Kop, un grup incombustible que l’any vinent celebrarà el 20è aniversari del seu debut, Internacionalista, a pesar que la trajectòria de la banda ha estat forçosament irregular pels cinc anys de presó que van mantenir Juanra allunyat dels escenaris.
Sempre fidel als seus principis (“Nosaltres sempre hem dit que sols el poble salva el poble, i Junqueras ho va posar de moda”), Juanra creu que la gent no va reaccionar amb prou contundència contra la llei mordassa i ara els rapers condemnats, els llibres segrestats i les obres d’art censurades són només accions de l’Estat perquè “la gent tingui por i s’autocensuri”. I sobre l’estat actual del procés, diu: “Als polítics se’ls està demanant que construeixin la República. No entenem els seus jocs de saló.”