Teatre

PERE GARRIGA

COORDINADOR TÈCNIC DE LA XVI MOSTRA DE TEATRE AMATEUR DE CATALUNYA

“La mostra intenta donar un espai adequat a cada muntatge”

Pineda de Mar s’omple a partir de demà d’arts escèniques. Una seixantena de muntatges en dotze espais escènics diferents converteixen el municipi en aparador del teatre amateur

C

om viu aquests dies el municipi?
És la revolució teatral del poble i s’ha convertit en un referent. Durant aquests quatre dies gaudim de les més de cinquanta propostes d’arts escèniques en totes les disciplines: teatre de carrer, de petit format, muntatges infantils...
El fet que la mostra hagi arrelat a Pineda és el reflex de la seva vitalitat en aquest àmbit?
Pineda té el Centre Cultural i Recreatiu, que és una entitat important. Té cinc companyies estables que produeixen teatre contínuament.
Com va sorgir la mostra?
Va néixer al si de la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya. El president d’aquell moment va exposar la necessitat de crear una mostra que fos aparador del teatre d’aficionats, i Pineda ho va acollir. L’Ajuntament i el Centre Cultural i Recreatiu s’hi van abocar de ple.
El fet que hi hagi diferents espais per fer les representacions també hi va ajudar?
Els espais han anat creixent. El Centre Cultural tenia una sala pròpia, que va néixer de la parròquia. A Pineda el món del teatre sempre ha estat molt viu. Vam tenir un pinedenc que estimava molt el teatre i va entendre la importància de crear una escola de teatre, que ha acabat tenint un espai propi amb escenari i aules i, a la llarga, ha portat a tenir un segon espai. L’escola de teatre va començar d’una manera molt modesta i ha acabat essent un referent a la comarca.
D’aquí han sortit actors que han fet el salt al món professional?
Sí, la Míriam Iscla, que és filla del fundador de l’escola de teatre, Artur Iscla. També el David Verdaguer, que és de Malgrat de Mar però s’ha format a Pineda.
Com es preparen per organitzar la mostra de teatre?
Al juny fem una valoració de com ha anat la mostra i ja comencem a treballar per a la següent. Abans de Setmana Santa ja hi ha penjades les banderoles que anuncien la mostra. La gent ja ho espera per anar a veure teatre.
Quants voluntaris mouen?
Si tenim en compte que hi ha dotze espais escènics que treballen 24 hores al dia durant quatre dies, són moltes hores per cobrir. El voluntariat és de la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya, del Centre Cultural i Recreatiu i de l’Ajuntament. Hi col·laboren unes 150 persones.
La infraestructura hotelera ajuda a fer que la mostra sigui possible?
Va ser un dels requisits que vam valorar abans de començar la mostra. La mostra va venir a Pineda per les bones comunicacions en tren i per carretera i perquè la infraestructura hotelera és acceptable. Els hotels són relativament al centre del poble i això ajuda, perquè tota la mostra es desenvolupa en un radi de 800 metres. Intentem fer-la accessible, agrupar-ho tot per fer-ho molt àgil. Tenim oferta programada des de quarts de deu del matí fins a la matinada.
Aquest any, quants grups hi ha?
Una seixantena procedents de tot Catalunya. A més, tenim grups amateurs convidats que venen de fora de Catalunya, com ara la companyia del Cercle Català de Madrid.
El públic també és de fora?
Tenim diferents tipus de públic. Molta gent del poble compra abonaments i es passen els quatre dies de sala en sala. Les mateixes companyies que venen a actuar també es queden a veure la resta de muntatges. Tenim també gent de fora que ve exclusivament a veure teatre i programadors teatrals, gent que munta concursos i mostres de teatre, que venen a Pineda i surten amb la programació feta. Aquí es fan moltes contractacions. La mostra té la finalitat de fer divulgació del que es produeix en teatre amateur a Catalunya. S’intenta que hi hagi els muntatges més nous i més innovadors.
Hi ha una selecció prèvia per participar en la mostra?
Actuen 60 companyies, però potser se’n presenten 250. La federació és qui fa la selecció.
Hi ha alguna novetat en els espais on es fa la mostra?
Tenim un espai nou a l’antic sindicat del poble, que hem adaptat com a sala. Tenim espais de tot tipus, des d’una sala amb 350 butaques fins a places i carrers, i també fem servir l’església com a espai escènic. La mostra intenta donar un espai adequat a cada muntatge.
La mostra ha tocat sostre o encara pot créixer més?
Penso que encara tenim més capacitat. El que ens limita és la part econòmica. Si fóssim capaços de trobar un patrocinador important, encara podríem créixer més. De moment no ens ho hem plantejat perquè tampoc no ens agradaria morir d’èxit. Crec que tenim mostra de teatre per a molts anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.