cultura

El gir de Portalblau

Estrella Morente, La Fura dels Baus i Mishima actuaran en el festival de l’Escala, que amplia el ventall artístic i dedicarà una programació especial a la cultura gitana

També hi seran Petitet, Maria Arnal i Marcel Bagés, Quico Pi de la Serra i Halldor Mar

Portalblau celebrarà la seva onzena edició del 13 al 29 de juliol a diferents espais de l’Escala i ha decidit donar “un gir” a la seva programació per potenciar la seva identitat com a festival de música i art a la Mediterrània. El festival, impulsat per l’Ajuntament de l’Escala i dirigit per Link Produccions, ofereix un ampli ventall de disciplines artístiques –música, teatre, dansa, circ i cinema, sense oblidar la reflexió– i estrena un nou cicle d’espectacles al carrer. En aquesta edició també s’ha previst una programació especial dedicada a la cultura gitana.

La programació musical inclourà quatre concerts a la Mar d’en Manassa (22.30 h): Petitet i la seva Rumba Simfònica, formada per 18 membres, hi actuarà el 26 de juliol; Maria Arnal i Marcel Bagés, el 27 de juliol; la cantaora Estrella Morente –que el 2011 va actuar a les ruïnes d’Empúries–, el 28 de juliol, i Mishima, el dia 29. Els preus d’aquests concerts es mouen entre 15 i 25 euros.

També s’han programat dos concerts dins el cicle de maridatge entre música i vi Do Re Vi, a l’Alfolí de la Sal (21.30 h): el cantautor islandès Halldor Mar, que ara presenta a TV3 el programa Katalonski, cantarà a l’Escala el 20 de juliol, i Quico Pi de la Serra ho farà l’endemà. La sommelier Clara Antúnez, de La Gastronòmica, maridarà la música dels dos artistes amb els vins dels cellers Eccoci Vi i Vins de Taller. La capacitat està limitada a un centenar d’espectadors.

Gràcies a l’acord entre Portalblau i Concerts al Fòrum Romà d’Empúries , la programació musical s’amplia amb els concerts d’aquest festival: Jorge Drexler i Judit Neddermann, el 3 d’agost; The Excitements i Ramon Mirabet, el 4 d’agost, i Joan Dausà i Paula Valls, l’11 d’agost (25 i 30 euros).

En l’apartat teatral, hi haurà dues propostes ben diferents: La Fura dels Baus recuperarà un dels seus clàssics, Manes, el 21 de juliol a la sala polivalent (22 h, 15 euros), i a la ciutat grega del MAC-Empúries tindrà lloc el 14 de juliol l’estrena de la lectura dramatitzada del clàssic Lisístrata, d’Aristòfanes, a càrrec dels actors Estel Solé, Mercè Martínez, Rosa Boladeras, Agnès Busquets, Marc Martínez, Roger Coma i Iñaki Mur, dirigits per Llàtzer Garcia i amb l’acompanyament musical de Jordi Busquets (22 h, 15 euros).

La nova aposta del festival per atreure nous públics és el cicle Portalblau al carrer, que inclourà tres espectacles gratuïts: la música itinerant de la Balkan Paradise Orchestra, el 15 de juliol a la Riba; l’espectacle de circ Collage de Bot Project, el 22 de juliol al mateix espai, i N’Orfeu de Dansa en Blanc, el 29 de juliol a la Punta.

La programació especial dedicada a la cultura gitana inclourà, a més del concert de Petitet, la projecció del documental que Carles Bosch ha realitzat sobre aquest personatge emblemàtic de la rumba catalana, el 14 de juliol a l’Alfolí de la Sal, on també es podrà veure entre el 15 de juny i el 25 d’agost l’exposició fotogràfica Barcelona gitana, de Jacques Léonard, amb una setantena d’imatges d’aquest gran fotògraf, que va viure els seus últims anys a l’Escala. El 13 de juliol tindrà lloc al mateix local la conferència Els gitanos catalans de França, a càrrec de l’escriptor Eugeni Casanova, amb l’assistència de la presidenta de l’Associació Intercultural Nakeramos, Maria Rubia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia