cultura

La llengua del conte i la poesia

L’ADAC lliurarà divendres el 32è Premi de Normalització Lingüística a Isabel Oliva i la Fira del Conte de Medinyà

Josep-Lluís Carod-Rovira rebrà el premi al millor article sobre llengua d’El Punt Avui

L’Ateneu d’Acció Cultural ( ADAC ) lliurarà el divendres 1 de juny el seu 32è Premi de Normalització Lingüística, en un acte que tindrà lloc a l’auditori Irla de la Generalitat a Girona (20 h). Els guardonats en aquesta edició són la mestra i poetessa Isabel Oliva i la Fira del Conte de Medinyà, en les modalitats de persona i entitat, respectivament, i la decisió s’ha pres a partir del prop de miler de vots –rècord de participació– que s’han emès tant per internet com a l’urna que l’ADAC va instal·lar a la seva parada de Sant Jordi, a la plaça Catalunya de Girona. Els votants havien de triar entre quatre candidats a cadascuna de les dues categories, i en l’apartat individual es va decidir que aquest any hi hagués com a candidates quatre dones, totes elles “lluitadores incansables per la defensa de la llengua i la cultura catalanes”. Pel que fa la Fira del Conte de Medinyà, ha celebrat fa poc la seva 9a edició i es destaca que sigui “una fira inèdita i engrescadora”.

En l’acte de divendres vinent, que tornarà a ser presentat per Ester Bertran, hi intervindran el president de l’ADAC, Joan Sibill, i la secretaria de la comissió de normalització lingüística, Julieta Cortina. Durant l’acte també es lliuraran els premis al millor article i la millor carta del lector sobre la llengua catalana, publicats a El Punt Avui durant l’últim any, i els guardonats seran, respectivament, Josep-Lluís Carod-Rovira, per l’article Llengua, batalla perduda?, i Jordi Aznar per la carta Doblatge de pel·lícules al català. “L’ús de la llengua és el resultat d’una doble alienació: nacional i social, ahir i avui. Les grans empreses internacionals no necessiten fer res en català quan les dels propietaris catalans de soca-rel i amb cognoms catalaníssims, amb qui comparteixen club de tennis, segona residència a la Cerdanya, tercera a la Costa Brava, llotja al Liceu i seient al Palau, no fan res en català, perquè no tenen el català per a res”, afirmava Carod-Rovira en l’article premiat. I escrivia Jordi Aznar en la seva carta: “El passat 7 d’abril van fer a TVC la pel·lícula Anacleto, del mític agent secret de còmic. Tot i que estava doblada al català, es van sentir les següents expressions: jefe, polvo (en el sentit sexual), despedida, quarto, tonteria i xivata. I jo pregunto: què té de dolent dir cap, clau, comiat, habitació, bestiesa o delatora (o acuseta)?”.

Homenatge a Joan Ribas

L’acte de divendres inclourà també un homenatge a l’activista cultural Joan Ribas, director del grup Proscenium i dels Pastorets de Girona i cronista d’El Punt Avui. La seva figura serà glossada per Salvi Castro, que ha fet el paper de sant Josep durant molts anys als Pastorets de Girona. L’acte es completarà amb una breu dissertació de Josep Maria Nadal, catedràtic d’història de la llengua a la Universitat de Girona, i una actuació acústica del cantautor selvatà Senyor Mit .

L’ADAC, que el 23 de juny participarà en el trasllat de la Flama del Canigó, ha celebrat recentment el 25è aniversari de la seva secció de muntanya com a entitat federada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona