Història en còmic
L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, amb el suport de la UdG, edita un còmic per explicar la història de la vil·la romana del jaciment del Collet, a Sant Antoni
Ara fa uns 2.000 anys, prop del mar, dalt del turó del Collet de Sant Antoni de Calonge s’alçava una vil·la romana d’una importància econòmica considerable. A la part de baix, al Collet est, els esclaus treballaven incansablement a la terrisseria, mentre la família del senyor de la vil·la vivia còmodament.
Aquest és l’argument des d’on parteix la iniciativa de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, conjuntament amb la Universitat de Girona i amb el suport de la Diputació de Girona, d’explicar en un còmic un moment important del passat romà del Collet. L’època històrica se situa al voltant del segle I després de Crist i té com a protagonista Gai Sulpici (Caius Sulpicius), personatge que les darreres excavacions arqueològiques han pogut documentar que va existir. Així, basant-se en personatges reals i amb una base científica avalada pel laboratori d’arqueologia i prehistòria de l’Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona, els dibuixants i guionistes L’Avi&Soler (Lluís Recasens i Ricard Soler) han donat vida als habitants romans d’aquest petit indret de la Costa Brava.
El còmic, que ha tingut, per part de la UdG, la participació de Josep Burch, de Carla Masó i Marc Prat, explica una època de bonança econòmica del Collet, de creixement de la producció i comercialització de vi, i de la terrisseria on es fabricaven, entre d’altres, les àmfores que portaven el vi de Calonge i Sant Antoni pel Mediterrani.
L’objectiu de l’Ajuntament era disposar d’una publicació que contribuís a conèixer i difondre les troballes arqueològiques del Collet. La importància d’aquesta vil·la i de la seva terrisseria cada cop està més documentada. “La publicació d’aquest llibre vol contribuir de manera amena, però a la vegada rigorosa, a difondre aquest coneixement”, explica l’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler.
La publicació s’estructura en dues parts: d’una banda, la història en còmic d’uns anys concrets de la vil·la romana del Collet, i d’una altra, la documentació més acadèmica sobre les troballes arqueològiques d’aquest jaciment.
En la primera part, es troba el relat sobre la vida, la feina, les relacions comercials i, en definitiva, el funcionament d’aquesta vil·la, però sempre amb rigor històric. En aquest sentit, el paper de la Universitat de Girona ha estat clau per poder arribar a presentar un còmic amb base històrica. Així, des dels dibuixos amb la recreació de la vil·la del Collet fins al personatge de Gai Sulpici estan basats en la realitat i en les diferents troballes arqueològiques.
En la segona part del llibre, hi ha una explicació més acadèmica que permet al lector apropar-se i conèixer més a fons com era el Collet i quines restes s’hi han trobat. També en aquesta segona part, hi ha una recreació virtual d’aquesta vil·la romana que va ser molt important i que va tenir una gran vitalitat econòmica.