Patrimoni
M. DURAN I J. SOLÀ
ORGANITZADORS DEL PRIMER FESTIVAL ESPURNES BARROQUES DE LA CATALUNYA CENTRAL
“És l’embrió de la marca Territori Barroc, que farà activitats tot l’any”
Nou pobles del Solsonès, l’Anoia, la Segarra i el Bages s’han entossudit a donar a conèixer el patrimoni barroc començant amb un festival que uneix art, música i gastronomia fins al 17 de juny
Com sorgeix el festival i com es fa per ajuntar tants municipis?
[Joan Solà] Comença al febrer per donar a conèixer el santuari del Miracle a través de la música i experiències en un enclavament barroc. Al costat tenim Sant Pere de Matamargó, a Pinós, i la Molsosa, amb tres retaules barrocs a Santa Maria, ho plantegem als alcaldes i s’hi sumen, com també els de Calonge de Segarra, amb l’església de Sant Pere de l’Arç; Pujalt, amb el retaule de la Puríssima amb el santuari de Sant Ramon; i igual amb Estaràs i els del Bages com Sant Mateu, Coaner i Súria. El que havia de ser concerts al Miracle acaben sent nou municipis, quatre comarques (Solsonès, Anoia, Segarra i Bages) i dues províncies. Amb la sort que el Consorci Turístic de l’Alta Anoia fa de pal de paller. I ens vam trobar nou alcaldes de nou municipis que no ens coneixíem per impulsar un projecte a través de la cultura, quan normalment ho fas per parlar de residus o carreteres. L’eix vertebrador és el barroc, tot són municipis veïns i amb moltes ganes i inquietuds per donar a conèixer aquest fantàstic patrimoni desconegut i dinamitzar el territori culturalment i turísticament. I no s’acabarà aquí, sinó que el festival és l’embrió del projecte final de crear la marca Territori Barroc i fer activitats durant tot l’any. Que quan es parli de barroc es pensi en aquest territori, on tenim uns retaules fantàstics.
Fa dues setmanes que ha començat el festival, quina resposta han tingut?
[J.S.] Hi ha un èxit de participació molt gran i podem parlar d’un 50% de gent de fora. Oferim una experiència de cap de setmana a través del barroc. Volem ajudar el sector de serveis de la zona, les cases de turisme rural, hotels, restaurants... [Mireia Duran] Com que hi participa gent autòctona dels pobles han valorat més allò que tenen, que moltes vegades no sabien que era tan preuat. Molta gent no sabia el que tenim. Hem d’aconseguir que aquest patrimoni sigui visitable tot l’any i no estigui tancat en alguns casos. I també és diferent venir a visitar-lo del fet que hi hagi un guia que t’ho expliqui.
Han trobat ja alguna cosa a millorar o una mancança?
[M.D.] Ja tenim al cap crear paquets d’experiències, però aquest any no hem tingut temps. Tot es va engegar al febrer i ens vam conèixer al març. També s’ha de fer més difusió. [J.S.] El 4 d’abril és la data que vam dir “vinga, tirem-ho endavant”.
I el nom d’Espurnes?
[J.S.] Fa vint anys dels grans incendis forestals i hem sigut capaços de reinventar-nos. El foc es va endur moltes coses, però el patrimoni barroc va quedar i hem de ser capaços d’alimentar-lo. Som municipis agrícoles i ramaders, però el sector serveis cada cop té més pes i hem de poder viure al i del territori. Ens n’anem a l’altra punta del món i al costat tenim un patrimoni excepcional que ni coneixem. Espurnes es relaciona amb els incendis, però les espurnes salten i aquest any ho fem a Solsona, ja que no és veí, i l’any que ve volem saltar a Cervera, que serà capital de la Cultura Catalana. I està previst fer-ho a Igualada, a l’església de Santa Maria...
Ja tenen municipis que els han demanat ser-hi inclosos?
[M. D.] Sí, perquè el barroc no és exclusiu d’aquesta zona, tot i que aquí hi ha molt barroc en un territori petit. Podríem haver fet una cosa petita, amb concerts de músics de la vora, però s’ha apostat per músics de referència i de nivell. [J.S.] S’ha fet gran amb la suma de molta gent que s’hi ha implicat de tot arreu. És un projecte sorgit del territori, de la base.
Què oferiran en el futur?
[J.S.] Tenim la beca Espurnes que juntament amb l’Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc), que ja col·labora amb grups de nivell molt alt al festival, premiarà el millor intèrpret de música barroca. També volem fer l’any que ve un curs d’orgue al Miracle; volem crear un fons documental de les històries que van desapareixent; unes jornades del barroc; donar a conèixer el que tenim a les escoles de la zona; col·laborar amb projectes socials d’entitats; intentar col·laborar amb la ruta ignasiana de Manresa, etc. [M.D.] És important recalcar que tots els grups que vénen són de música barroca i que la particularitat és que es fan els concerts en enclavaments barrocs. I tots els músics toquen amb criteris històrics; alguns, amb instruments fets al segle XVII o amb el director sense dirigir durant el concert. I abans de cada concert hi ha l’explicació de la ubicació i del patrimoni i un tast de menjar barroc amb l’ajuda de la Fundació Alícia. [J.S.] I s’hi han ajuntat les DO Costers del Segre i Pla de Bages perquè tots els retaules es van fer gràcies al vi que es produïa a la zona en aquella època. Intentem lligar-ho tot, que tingui un contingut.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.