Llibres

El Llibreter, ampliat

El Gremi de Llibreters de Catalunya afegeix dues categories als ja tradicionals premis anuals, a més d’incloure els guardonats amb el memorial Pere Rodeja

“Els llibreters som més intel·ligents i més simpàtics que un algoritme d’Amazon”

La roda de premsa d’ahir en què es van fer públics els lli­bres guar­do­nats en la 19a edició del premi Lli­bre­ter va pas­sar per algu­nes fases de des­ga­vell diver­tit. L’actual pre­si­denta del gremi, Maria Carme Fer­rer, ho va superar amb natu­ra­li­tat.

Ja s’ha con­so­li­dat apro­fi­tar el ressò mediàtic del premi per donar a conèixer els gua­nya­dors del memo­rial Pere Rodeja, que, en la setena edició, han estat Montse Porta, en la cate­go­ria de lli­bre­tera, i la peri­o­dista i tra­duc­tora Valèria Gai­llard, en la cate­go­ria de divul­gació cul­tu­ral. “Així com hi ha famílies que van a l’església, el ritual amb la meva mare era anar a lli­bre­ries, un cos­tum que man­tinc sem­pre i, en espe­cial, quan viatjo”, va decla­rar Gai­llard.

Més infan­til i juve­nil

Aquest any hi ha dues cate­go­ries noves: infan­til i juve­nil, en català i en altres llengües. En el pri­mer cas, el gua­nya­dor va ser No lle­giré aquest lli­bre (La Galera), amb il·lus­tra­ci­ons d’Òscar Julve i text de Jaume Copons, que, després dels agraïments i del resum de l’obra, va decla­rar: “Va sor­tir en el pit­jor moment, l’octu­bre pas­sat, quan el país, i nosal­tres, estàvem fets merda.” I encara hi va afe­gir: “Per molt que cele­brem pre­mis, no obli­dem que vivim un moment anor­mal, amb polítics a la presó.”

En la cate­go­ria d’altres llengües el guar­do­nat va ser La mona de l’assassí (Viena, amb tra­ducció d’Elena Martí, i Sushi Books, amb tra­ducció de Laura B. Oso­rio), del suec Jakob Wege­lius, que va enviar un vídeo d’agraïment. Els tres edi­tors, inclòs el de la versió gallega, van agrair la nova cate­go­ria.

Pel que fa al millor lli­bre de lite­ra­tura cata­lana, el premi va ser per a Per­ma­gel (Club Edi­tor), d’Eva Bal­ta­sar, que va comen­tar que es va sen­tir molt sor­presa en conèixer la notícia perquè el pri­mer que va pen­sar va ser: “Si no m’hi he pre­sen­tat!” Recor­dem que els pre­mis Lli­bre­ter, sense dotació econòmica, els trien dife­rents jurats i comis­si­ons for­mats per lli­bre­ters d’arreu del país amb la intenció de donar una segona opor­tu­ni­tat a lli­bres que con­si­de­ren que merei­xen ven­dre’s més del que ho han fet en el moment de fer la tria. Altra cosa és que quan arriba el premi, el lli­bre ja sigui dels més venuts, com és el cas actual de Per­ma­gel.

En la cate­go­ria de millor lli­bre d’altres llengües, és a dir, d’obres traduïdes al català, el gua­nya­dor va ser Teo­ria gene­ral de l’oblit, de l’autor d’Angola José Edu­ardo Agua­lusa. La tra­ducció cata­lana de Pere Come­llas l’ha publi­cat Peris­copi, edi­to­rial que ja és com una tra­dició més en aquests guar­dons. La versió cas­te­llana de Clau­dia Solans l’ha publi­cat Edhasa. Agua­lusa, que sí que hi era pre­sent, va des­ta­car que “el premi fa més il·lusió pel fet de ser con­ce­dit pel matei­xos lli­bre­ters”.

L’últim dels pre­mis, de la cate­go­ria d’àlbum il·lus­trat, que exis­teix des del pri­mer any, va ser per a Frank, de l’ala­cantí Ximo Abadía, publi­cat en català i cas­tellà per Dib-buks. Amb un estil depu­rat i poc text, ens parla de la dic­ta­dura, perquè “cal mirar el pas­sat per poder mirar el futur”, va decla­rar l’autor. També va agrair que s’hagi triat un pro­jecte tan per­so­nal com el seu “entre tan­tes mera­ve­lles d’àlbum il·lus­trat com es publi­quen”, cosa ben certa.

Com altres anys, el lliu­ra­ment efec­tiu dels pre­mis va tenir lloc al ves­pre en un acte cele­brat a l’audi­tori del cam­pus de la ciu­ta­de­lla de la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra.

Aviat veu­rem des­ta­cats a les lli­bre­ries agre­mi­a­des aquests cinc lli­bres. Uns pre­mis en què, d’alguna manera, tot­hom hi surt gua­nyant: autors, edi­tors, lec­tors i, natu­ral­ment, els lli­bre­ters, que, com va sin­te­tit­zar en el vídeo d’agraïment la lli­bre­tera de Jai­mes Montse Porta, són “més intel·ligents i més simpàtics que qual­se­vol algo­ritme que apli­quen a Ama­zon”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.