El prisma Miserachs
La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs de Palafrugell commemorarà el 20è aniversari de la seva mort amb l’exposició inèdita ‘Costa Brava Show’, i deu més
De Blanes a Cadaqués. Només amb una moto mosquit, un sac de dormir i una Leica F3 com a equipatge, Xavier Miserachs va recórrer el 1958 la Costa Brava quan tan sols era un estudiant de medicina aficionat a la fotografia. Va continuar anant-hi al llarg de vuit anys més, però d’aquelles primeres imatges que atrapaven un paisatge idíl·lic va derivar a focalitzar la mirada a les nombroses guinguetes arran de platja, les multituds atapeïdes a la sorra i les publicitats de bellesa i crema solar. I és així com va immortalitzar el boom turístic d’aquella època.
Ho va fer a través de la cèlebre sèrie titulada Costa Brava Show (Editorial Kairós), que amb el pas del temps s’ha convertit en un dels fotollibres més importants de la història de la fotografia del nostre país. Un extraordinari treball fotogràfic i documental a través del qual es percep la influència del neorealisme, passat pel sedàs de la seva mirada irònica i punyent.
Ara, coincidint amb el 20è aniversari de la seva mort, la X edició de la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs li retrà un homenatge amb una exposició inèdita precisament centrada en aquest llibre editat el 1966. Però això no serà tot, la Biennal, que se celebrarà a Palafrugell del 4 d’agost al 14 d’octubre, ha organitzat fins a un total d’11 exposicions per diferents espais de la ciutat, així com un extens programa d’activitats paral·leles obertes a tothom.
L’exposició, comissariada per la Biennal de Fotografia i que es podrà veure a La Galeria de Palafrugell, mostrarà una selecció de vint-i-quatre còpies úniques en blanc i negre i en color, reenquadrades seguint el format original del llibre.
Pel que fa a la resta d’exposicions de la Biennal, destaquen les dues que tindran lloc al Museu del Suro: una de dedicada a l’obra del mestre Henri Cartier-Bresson i l’altra pensada per reivindicar la figura d’Atín Aya i els seus portentosos retrats. A la Bòbila Vella, es concentraran una sèrie de mostres que van des de les imatges de Samuel Aranda a la religiositat embalsamada de Sandra Balcells a Sicília, passant per la caiguda del califat a Síria de Lorenzo Meloni, el Nepal de Maria Contreras o els pastors de Joan Alvado. Al Teatre Municipal s’exposarà l’obra de Jaume Ferrer i, a la Fundació Josep Pla, les de Josep Esquirol. La Llatinoamèrica de Miquel Dewever-Plana es podrà veure a la Fundació Vila Casas-Can Mario.
L’objectiu de la Biennal és donar a conèixer el treball de grans figures de la fotografia nacional i internacional, així com donar suport a l’obra de joves fotògrafs. A cada edició descobreix el treball d’un fotògraf anònim de la comarca, gairebé sempre amateur, que sovint sense saber-ho ha documentat la història del país.