Altres

Els Bertrana atrauen

Els Premis Literaris de Girona reben un total de 198 obres en la que anuncien que és una de les edicions amb més participació i que pot ser un any “excel·lent”

El Miquel de Palol de poesia obté el rècord de propostes de la seva història, amb 92 poemes

El president de la Fundació Prudenci Bertrana, Joan Domènech, va presentar ahir a l’Ajuntament de Girona una nova edició dels Premis Literaris de Girona . Domènech va fer un repàs de les obres presentades a cada premi, comparant les xifres amb les últimes edicions i ja va avançar que es mostraven “molt contents de la participació”, fins al punt de manifestar que “potser no és l’any de rècord, però ens hi acostem i en moltes categories hem superat xifres de participació altes”.

Sense anar gaire lluny, les de l’any passat, pel que fa al 51è premi Prudenci Bertrana de novel·la –dotat amb 30.000 euros–, de les 61 presentades l’any passat, han arribat a 72 en aquesta edició, la qual cosa representa un increment que els apropa a les xifres altes d’altres temps. Entre els autors presentats hi ha molts pseudònims.

Al 41è premi Miquel de Palol de poesia –2.400 euros– s’hi han presentat 92 originals, 24 més que l’any passat, la qual cosa representa segurament un nou rècord, en paraules de Domènech. En aquest cas els pseudònims arriben quasi al 50% dels presentats.

Al premi Carles Rahola d’assaig –6.000 euros– s’ha passat dels 12 originals del 2017 a 13 en aquesta 39a edició, presentats per autors com Xavier Febrés i Quim Curbet sota el títol de Fills d’Empúries, i Antoni Martí Monterde amb Nosaltres, els europeus. Quant al 33è premi Ramon Muntaner de literatura juvenil –6.000 euros–, que l’any passat ja va experimentar un increment destacat (de 8 a 24 obres), aquest any ha rebut 21 originals.

Pel que fa a la 24a edició del premi Cerverí que organitza la fundació conjuntament amb Catalunya Ràdio, iCat.cat i la revista Enderrock, el jurat ja n’ha escollit les lletres de les cançons que, des d’ara i fins al 14 de setembre, el públic podrà triar la seva preferida al portal de Catalunya Ràdio : Les silenciades, de Les Pupil·les; Agricultors ingràvids, de Joan Miquel Oliver; Som transparents, d’El petit de Cal Eril; Serà un abisme, de Ferran Palau; No volem més cops, de Judit Nedderman; Migracions de salmons, de Da Souza; Nocturn, escrita per Joan Garriga de la Troba Kung-Fu, i Colze a colze, de Valtonyc i Kovitch.

Gala, el 20 de setembre

La gala del lliurament dels premis, que serà presentada per la periodista Bàrbara Julbe, tindrà lloc el 20 de setembre a l’Auditori de Girona. Aprofitant que aquest 2018 ja s’hauran complert els 50 anys de la primera edició dels premis, la fundació ha preparat un llibre recordant la història dels guardons literaris, que s’entregarà conjuntament amb el DVD que tradicionalment ja es lliurava (i que recollia la cerimònia de l’edició anterior dels premis).

El periodista Pau Lanao ha rebut l’encàrrec de sintetitzar els 50 anys d’història, i el format del llibre preveu recollir diferents personatges que a partir d’anècdotes de cada edició recordaran des d’una vessant més amena el mig segle dels premis literaris, que van arrencar el 1968.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona
música

Twenty One Pilots actuaran al Palau Sant Jordi l’abril vinent

Barcelona