Actuació d’urgència al castell palau de la Bisbal
L’edifici presenta un important grau de deteriorament de la pedra del parament de les façanes oest i nord
L’Ajuntament aborda l’actuació plantejant una propera intervenció de restauració
El castell palau de la Bisbal d’Empordà presenta un important grau de deteriorament de la pedra del parament de les seves diferents façanes i s’hi actua d’urgència. Precisament, aquest mal estat va provocar que, en determinants moments, hi hagués despreniments del material a la via pública, de peces de petites dimensions o de pedres de mides més considerables.
El deteriorament es manifesta de manera més aparent als brancals de les obertures i, singularment, a les de la terrassa i les situades a la façana oest, que dona al carrer Cavallers, i a la façana nord, que limita amb el carrer del Bisbe. Per aquests motius, i arran de les pluges de la primavera passada, la Policia Municipal va col·locar tanques de protecció a la façana del carrer Cavallers per evitar el pas dels vianants per aquella vorera.
Aquestes mesures preventives han tingut efectes col·laterals, com ara el tancament de les terrasses dels restaurants del carrer del Bisbe o la suspensió dels focs artificials de cloenda del correfoc.
Com a conseqüència de la problemàtica detectada, el consistori està pendent d’una diagnosi acurada de l’estat dels paraments, per detectar i avaluar les patologies dels riscos. A partir d’aquí, tan aviat com sigui possible i prenent les mesures adequades, s’endegaran les obres de restauració corresponents.
Aquest procés de restauració requerirà un treball entre l’equip tècnic responsable de l’actuació, el mateix Ajuntament i els tècnics dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat, i l’assessorament del mateix Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.
LA DATA
Una valuosa joia de l’art civil empordanès
El castell palau de la capital del Baix Empordà va ser construït entre finals del segle XI i principis del XII pels bisbes de Girona. És una de les mostres més importants del romànic civil empordanès i català. El castell, que presenta una planta lleugerament rectangular, amb una longitud de 21,50 m i una amplada de 20,50 m, va ser ampliat en el segle XIV amb la muralla exterior i altres dependències. La façana principal va ser molt modificada en els segles XVI i XVII per donar-li un caràcter més sumptuós.