El general desmitificat

L'exposició «Álvarez de Castro i el seu temps (1749-1810)» contextualitzarà la seva figura al castell de Sant Ferran

Mari­ano Álva­rez de Cas­tro va morir el 21 de gener del 1810 a les qua­dres del cas­tell de Sant Fer­ran de Figue­res, lloc on havia estat empre­so­nat per les auto­ri­tats fran­ce­ses en espera de ser jut­jat per alta traïció al rei Josep Bona­parte. Encara avui dia els his­to­ri­a­dors no es posen d'acord de quina va ser la causa de la mort del qui va ser un dels gene­rals més cone­guts de la Guerra del Francès (1808-1814). Que si tor­tu­rat pels fran­ce­sos, que si enve­ri­nat pia­do­sa­ment per un dels seus cap­ta­dors, que si foren les feri­des de guerra o sim­ple­ment perquè ja va arri­bar molt malalt a la for­ta­lesa empor­da­nesa... Lle­genda o rea­li­tat, el cas és que la mateixa figura del cèlebre mili­tar ha estat sovint glo­ri­fi­cada i miti­fi­cada per bona part de la his­to­ri­o­gra­fia espa­nyola, sobre­tot arran de la seva actu­ació en la defensa de Girona durant el llarg setge del 1809 de què va ser objecte davant les for­ces napoleòniques. «Des­mi­ti­fi­car-lo i, sobre­tot, enqua­drar la seva figura en el seu con­text històric (el Segle de les Llums)» és la volun­tat mani­festa de Germán Segura, comis­sari de l'expo­sició Álva­rez de Cas­tro i el seu temps (1749-1810), que s'inau­gu­rarà diven­dres vinent al cas­tell de Sant Fer­ran de Figue­res.

Dos llenços monu­men­tals pro­vi­nents del Museu del Prado res­tau­rats per a l'ocasió (El gran dia de Girona i El cadàver d'Álva­rez de Cas­tro); lli­bres i docu­ments de la bibli­o­teca de Pera­lada; mini­a­tu­res de sol­dats de plom i maque­tes cedi­des pel Balu­ard; peces del Museu de Montjuïc de Bar­ce­lona; així com altres objec­tes museístics pro­vi­nents de museus d'arreu de l'Estat (entre ells el Museu d'Història de la Ciu­tat de Girona) con­for­men el gros d'aquesta expo­sició que ha estat orga­nit­zada con­jun­ta­ment pel con­sorci del cas­tell de Sant Fer­ran i el Minis­teri de Defensa.

El marc ideal

Evi­dent­ment, Álva­rez de Cas­tro és el fil con­duc­tor d'una mos­tra que repas­sarà la seva vida i tra­jectòria mili­tar. Però també un dels objec­tius de l'expo­sició és donar relleu a l'època que va viure i els esde­ve­ni­ments (bèl·lics, essen­ci­al­ment) que van tenir lloc. El fet d'estar emplaçada a pocs metres del lloc on va morir l'ofi­cial té la seva rellevància, i més en l'any en què se cele­bra el bicen­te­nari de la seva mort.

Entre les acti­vi­tats paral·leles que aju­da­ran a com­ple­men­tar l'expo­sició, des­ta­quen les recre­a­ci­ons històriques (amb ins­tal·lació de cam­pa­ments i para­des mili­tars demos­tra­ti­ves) que tin­dran lloc els dies 10 i 11 d'abril.

Catàleg acu­rat

Tam­poc no podia fal­tar, en una expo­sició d'aques­tes carac­terísti­ques, un catàleg curo­sa­ment edi­tat. En què hi han par­ti­ci­pat, entre molts altres eru­dits, Jean-René Aymens, pro­fes­sor de la Sor­bonne de París; Javier Barón Thai­digs­mann, del Museo del Prado; Char­les Esdaile, pro­fes­sor de la Uni­ver­si­tat de Liver­pool; i el mateix comis­sari, mem­bre de la sub­di­recció gene­ral de Patri­moni His­to­ri­co­artístic del Minis­teri de Defensa.

El polèmic museu militar

Álvarez de Castro i el seu temps (1749-1810) esdevé la primera activitat cultural directament vinculada al futur museu militar que està previst instal·lar en un futur pròxim en aquesta fortalesa empordanesa, la més gran d'Europa. El consistori del castell de Sant Ferran, que presideix Carlos Díaz Capmany, espera que al llarg d'aquest any es liciti la redacció del projecte arquitectònic del pati d'armes –que és on es vol ubicar l'equipament– i el projecte museogràfic. Mentrestant, els murs del castell (només un 10%) i la base militar de Sant Climent Sescebes (la resta) alberguen totes les peces que van sortir del museu militar de Montjuïc, que va tancar definitivament les portes. En total, un miler de peces, totes elles a recer i ben custodiades per l'exèrcit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.