Patrimoni

Pròxim capítol: 92. L’homenatge a Guimerà (Passeig d’Àngel Guimerà, Ribes de Freser)

La cova del martiri

El 27 de febrer del 1845, una colla de trabucaires van atracar la diligència que feia el recorregut de Perpinyà a Barcelona i van segrestar tres viatgers, entre els quals hi havia Joan Massot

Després de setmanes d’un cruel martiri, el jove va morir assassinat a la cova que ara duu el seu nom, a prop de la creu de Principi, a Albanyà

E l 27 de febrer del 1845, la dar­rera diligència que fa la ruta des de Per­pinyà fins a Bar­ce­lona s’acosta al terme de Tor­dera. Es tracta d’una nit gèlida i els ocu­pants viuen els últims quilòmetres del tra­jecte amb el desig d’arri­bar aviat al seu destí. De cop i volta, pels volts de les 10 de la nit, en un fals pla ano­me­nat Suro de la Palla, apa­reix un estol d’homes i, després de cri­dar l’alto, atu­ren els cavalls. Van armats amb tra­bucs i ves­tits “a l’espa­nyola, quasi tots amb una bar­re­tina lila”. Tal com es reco­llirà en les actes del judici al qual seran sot­me­sos, la dar­rera guerra car­lina “ha llançat a les nos­tres fron­te­res i a les nos­tres ciu­tats homes als quals l’oci­o­si­tat ha per­ver­tit i que, després de rebut­jar l’hos­pi­ta­li­tat que França els havia ofert, han pre­fe­rit una existència errant i aven­tu­rera a una vida tran­quil·la i honesta”. És aquest estol d’homes sense ofici ni bene­fici, incapaços d’adap­tar-se al nou esce­nari de pau, els que sem­bra­ran d’inse­gu­re­tat les vies i els camins del país, amb roba­to­ris i segres­tos de tota mena, i els que es con­ver­ti­ran en els cru­els pro­ta­go­nis­tes de la nos­tra història.

Després d’obrir brus­ca­ment les por­tes de la diligència, els tra­bu­cai­res orde­nen als viat­gers que s’esti­rin al terra. Tot seguit, aju­dats amb la llum d’unes espel­mes, este­nen una manta i orde­nen als viat­gers que hi dipo­si­tin “joies, diners i altres efec­tes de valor”. La diligència és saque­jada de dalt a baix, però això “no és sinó un pre­ludi de les desgràcies que havien d’esde­ve­nir”. Els tra­bu­cai­res deci­dei­xen segres­tar tres dels pas­sat­gers per exi­gir-ne el res­cat. Es tracta de Josep Roger, ban­quer de Figue­res; Josep Bell­ver, comer­ci­ant de Girona, i el jove Joan Mas­sot, fill de Dar­nius. La mare d’aquest intenta evi­tar-ho i es llança als peus dels segres­ta­dors per dema­nar-los clemència, però és rebut­jada de mala manera. A par­tir d’ales­ho­res, els tra­bu­cai­res i els seus ostat­ges es veuen sot­me­sos a una per­se­cució impla­ca­ble pels bos­cos del Mont­seny i les Gui­lle­ries. Cami­nen tota la nit i, quan surt el sol, obli­guen els segres­tats a escriure una carta en la qual apa­reix la quan­ti­tat que es demana: 400 unces per Roger, 500 per Bell­ver i 800 per Mas­sot. Serà deba­des. De fet, la duresa de l’aven­tura aca­barà amb la vida de dos dels segres­tats. El pri­mer a morir serà en Josep Bell­ver, incapaç de seguir el ritme de l’expe­dició i que serà aban­do­nat a la intempèrie, enmig de la neu. Pocs dies després, en una topada amb els mos­sos d’esqua­dres prop de Tara­dell, la fata­li­tat pro­vo­carà que una bala per­duda posi fi a la vida de Josep Roger. A par­tir d’ales­ho­res, les expec­ta­ti­ves dels segres­ta­dors se cen­tra­ran en la per­sona de Joan Mas­sot i en la pos­si­bi­li­tat de tro­bar refugi prop de la fron­tera per evi­tar el setge de sol­dats, mos­sos i el some­tent.

Les car­tes que el jove Mas­sot adreçarà a la seva mare dei­xen tes­ti­moni del mar­tiri cruel i impla­ca­ble que rebrà durant el seu cap­ti­veri. El 3 de març s’envia una segona carta en la qual con­fessa que se “sent temp­tat a creure que em voleu dei­xar morir”; i, tot seguit, des­criu la seva dramàtica situ­ació: “Em trobo en un estat mise­ra­ble. El fred i aquests homes em tur­men­ten. Em van matant a poc a poc a cops de gani­vet (...) La febre em mata i he de cami­nar de dia i de nit, amb pena i dolor, per sobre de la neu i només recorro mun­ta­nyes sense saber on soc.” Una set­mana després, el jove rei­tera les súpli­ques a la mare i li repe­teix: “Si no envieu les vuit-cen­tes unces ja em podeu comp­tar entre els difunts.” No serà la dar­rera carta. Després d’una entre­vista frus­trada al San­tu­ari de Sali­nes, un dels tra­bu­cai­res escriu a la mare del segres­tat amb “gran còlera (...) perquè les meves inten­ci­ons eren de donar mort al vos­tre fill”; i li recorda: “Quan us escri­via per cor­reu, donàveu l’excusa que no rebíeu les meves car­tes. Ara, que ja no ho podeu igno­rar, només heu res­post una vegada de les tres cites (...) i encara heu fet venir una gent que han escam­pat els nos­tres afers.” Men­tre espe­ren la res­posta, els tra­bu­cai­res tenen conei­xe­ment que es pre­para una expe­dició per loca­lit­zar l’ostatge viu o mort; i, en veure’s asset­jats, deci­dei­xen posar fi a la seva ago­nia. L’autòpsia del cadàver deixa constància del mar­tiri de Joan Mas­sot, que va aca­bar amb “l’ore­lla esquerra tallada des de fa temps”, la dreta “recent­ment”; i amb catorze feri­des repar­ti­des per tot el cos.

Poc després de donar-li mort, els tra­bu­cai­res fugen cap a Sant Llo­renç de Cer­dans, però són cap­tu­rats al mas Alou. El judici, que se cele­brarà un any després a la ciu­tat de Mont­pe­ller, aixe­carà una enorme expec­tació. Molt abans de l’audiència, “una mul­ti­tud con­si­de­ra­ble envaïa els car­rers veïns de la plaça de Sant Domènec i adja­cents al tri­bu­nal, cus­to­di­a­des per caçadors a cavall i per una com­pa­nyia de tropa de línia”. Després de qua­tre dies de tes­ti­mo­nis, pro­ves i deli­be­ra­ci­ons, alguns dels tra­bu­cai­res seran con­dem­nats a tre­balls forçats, men­tre que 4 seran pen­jats, dos a Ceret i dos a Per­pinyà.

Com s’hi arriba
Hi ha diferents rutes per arribar a la cova d’en Massot, totes molt recomanables per gaudir del paisatge de l’Alta Garrotxa. La més senzilla és la que parteix del nucli d’Albanyà i segueix la pista forestal en direcció a Sant Miquel de Bassegoda, un tram que podem fer a peu o en vehicle quatre per quatre. Pocs quilòmetres després d’aquest darrer nucli, arribem al pla de la Creu de Principi. Des d’aquí, a través d’una pista forestal en direcció oest i després de recórrer pocs metres, seguim pendent avall fins a arribar a la cova.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.