Patrimoni

Homes i dones de la mar

Lurdes Boix i Jaume Badias publiquen ‘Històries de pescadors de la Costa Brava’, recollides de Portbou a Blanes

Fer de pagès i fer de pescador segurament són dos dels oficis ancestrals que mantenen un lloc destacat en la mitologia moderna. Però el món de la pesca i dels pescadors, segurament pel fet de desenvolupar-se en un medi més allunyat que no pas on vivim, desperta encara més fascinació. Després de segles, aquest ofici tradicional ha generat un volum ingent d’històries i llegendes.

Ara, dos historiadors, Lurdes Boix i Jaume Badias, plasmen en un llibre un retrat dels pescadors de la Costa Brava. És un llibre que, editat per l’Editorial Gavarres i l’Ajuntament de l’Escala, vol ser un homenatge als homes i a les dones de mar que van néixer amb “es gra de sal al cap”.

Històries de pescadors de la Costa Brava és fruit de les converses que des de fa anys Lurdes Boix i Jaume Badias han mantingut amb els protagonistes d’aquest ofici, de Portbou a Blanes. Algunes d’aquestes històries descobreixen una mar que pot ser una “caixa de sorpreses”: a vegades bones, però tot sovint tràgiques. Algunes de tràgiques, com per exemple la dels tres germans Puigvert, de Lloret de Mar, que a només 11, 8 i 6 anys ja es jugaven la vida mar endins per poder sortir de la misèria. També d’altres, com la dissortada sort de l’avi Jepet, de Roses, que va perdre els tres fills grans en un embat terrible d’un grop enmig de la mar.

Un llibre, com descriu Xavier Fabrés en el pròleg, “minuciós, perfilat i documentat” i que recull també el testimoni de l’últim pescador de l’Escala que va anar a fer tenda, els diferents arts de pesca, les senyes i els grans caladors, la pesca de corall i de l’anguila, la relació amb els primers turistes, l’arribada de pescadors de l’Ametlla de Mar –els caleros– i del Campello (Alacant).

Tot això recollit en sis capítols, que comencen amb Els arts de pesca i continuen amb Senyes, Caladors i grans pesqueres; Creences, perills i desgràcies en mar; Migracions i pesca lluny de casa; Passejar turistes, i Gent de mar. Un dels puntals del volum és el recull d’imatges antigues, provinents d’arxius d’arreu del territori i que no només deixen entreveure com ha canviat l’ofici, sinó també el paisatge que marca les nostres costes. Pescadors desembarcant la pesca en platges on només s’aprecien casetes de pescadors i pobles on fins fa poc arribaven les barques a tocar de les portes, com la mateixa l’Escala, gran protagonista il·lustrada d’aquest volum, no debades el municipi és coeditor del llibre.

Precisament serà en aquest poble que tindrà lloc la primera presentació del llibre, concretament avui, divendres, a les set del vespre, a l’Alfolí de la Sal a través d’un acte en què intervindran l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga; el periodista Xavier Febrés, el director de l’Editorial Gavarres i els autors del llibre, Lurdes Boix i Jaume Badias.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.