De Sants al Cabanyal
El Barnasants completa amb un recital d'Òscar Briz a València una edició marcada per la defensa de la unitat lingüística
Un repertori constituït per una vintena de les cançons que s'inclouen en els seus quatre discos, representats diumenge gairebé a parts iguals, va servir per comprovar la gran quantitat de textures amb les quals Òscar Briz ha impregnat la seva música en aquests darrers deu anys: de la mediterraneïtat a l'influx llatí; del funky a la cançó europea; del rock d'arrel nord-americana al jazz. Tot plegat, amb el suport d'unes lletres que, en casos com l'expansiva Per la Punta (l'Horta i el Cabanyal), s'acosten a la més rigorosa actualitat («cante per La Punta, per l'Horta i el Cabanyal, per la gent que lluita pels seus drets fins el final», entonava Briz, ben protegit per les veus de bona part del públic que no es va voler perdre la cloenda valenciana del Festival Barnasants) i que, en d'altres, tracen els lligams entre València i Catalunya per via del road song («Allà baix un Euromed / Es perd dins d'un túnel estret / Passe Tarragona / A una hora de Barcelona / El Pont del Diable em mostra el llom / Com per fer-me recordar / Tot el que ja no som», canta el d'Alcúdia a AP7).
Òscar Briz es va fer acompanyar per tota una munió de músics que han participat en alguns dels seus projectes, entre els quals hi havia la vocalista Lisa Jane Roberts («la primera australiana que canta en valencià», segons Briz), i té la intenció que el recital es converteixi, mitjançant la col·lecció discogràfica Barnasants, en el seu primer disc en directe.
Pere Camps, director del Barnasants, va presentar el concert (l'únic, per cert, amb el públic dempeus de tota la història del festival) tot mostrant a l'audiència que omplia la Black Note la seva voluntat que altres festivals amb seu a Barcelona organitzin concerts al País Valencià, de la mateixa manera que en programen a municipis com ara Sant Cugat, Girona o Badalona. El desconeixement de València envers els seus músics que canten en valencià, tanmateix, quedava plasmat en la publicitat emesa pels responsables de la sala on es va fer el concert, en la qual no únicament s'escrivia malament el nom d'Òscar Briz, sinó que es deia que el cantant era de... Barcelona.
El Barnasants 2010 ha acollit des del 15 de gener fins diumenge artistes d'arreu dels Països Catalans i, també, de la resta d'Europa i l'Amèrica Llatina, com ara Raimon, Quimi Portet, Miquel Gil, Remigi Palmero, Cesk Freixas, Biel Majoral, Benito Lertxundi, Daniel Viglietti, Gianmaria Testa, Patxi Andion i Javier Ruibal.
«El planter de cantautors és impressionant»
Promotor musical però, sobretot, activista en diversos camps, Pere Camps ha fet d'un festival nascut modestament al barri de Sants l'any 1996 tot un referent de la cançó d'autor. El 2008, la Generalitat va incloure'l entre els cinc únics festivals catalans «d'interès estratègic per a les polítiques culturals del govern».