Adéu amb continuïtat
La setena edició del festival de novel·la negra en català, Tiana Negra, tindrà lloc el 18 i 19 de gener i serà l’última dirigida per Sebastià Bennasar, un dels impulsors
Ara fa uns set anys i mig que al llarg d’una presentació a l’enyorada llibreria Catalònia es va plantejar, de manera espontània i col·lectiva i gràcies a una confluència d’interessos, el repte d’organitzar el primer festival de novel·la negra només en català.
El periodista i escriptor Sebastià Bennasar va ser el primer puntal –a més d’Esther Pujol, Jordi Fernando, M. Dolors Sàrries i, posteriorment, la tasca de comunicació de Laura Garcia– i durant set anys ha dirigit un festival pioner que ha estat feliçment copiat per molts altres festivals a tot el territori.
Ara abandona el projecte per diversos motius. “Marxo perquè crec que és un bon moment. S’acaba el mandat electoral de les persones que em van fer l’encàrrec –l’alcaldessa Esther Pujol, que va oferir l’espai i el pressupost– i no és gens bo que el director d’un festival s’eternitzi en el càrrec, ha de donar pas a noves idees”, explica l’encara director del festival.
Però hi ha més motius, de personals i altres d’ètics. “Tinc nous reptes professionals com a escriptor i un nou projecte vital. Em demanen un canvi. A més, dirigeixo una col·lecció de novel·la negra –Lo Marraco, a Pagès Editors– i no vull que hi hagi cap ombra de nepotisme a l’hora de convidar o deixar de convidar autors”, afegeix Bennasar, i promet que “la nova directora és excel·lent”. Tot i que el nom no es farà públic fins a la cloenda, avancem que és algú últimament molt pedrolià...
Pel que fa al contingut de Tiana Negra, que tindrà lloc el 18 i 19 de gener, mantindrà el seu format habitual i les activitats de més èxit, entre les quals destaquen aquest any una taula rodona dedicada a autors valencians, La imprescindible aportació valenciana (amb Juli Alandes, Francesc Bayarri, Vicent Borràs i Joan Carles Ventura); la conferència d’Àlex Martín sobre el moment actual de la literatura negra catalana, titulada No és or tot el que brilla, cosa que fa preveure una visió crítica amb menys cofoisme del que és habitual en el sector; l’homenatge a Margarida Aritzeta (“una persona fonamental en la història del gènere negre en català”, en paraules de Bennasar); i la cloenda internacional, amb l’escriptor portuguès Francisco Moita Flores. I no hi faltaran les taules de novetats, les entrevistes, la música de saxo...
A més de la consellera Laura Borràs, que ha inaugurat totes les edicions de Tiana Negra, hi participaran noms com ara Francesc Puigpelat, Montse San Juan, Raquel Gámez, Jordi Dausà, Miquel Fañanàs, Fàtima Llambrich, Oriol Canals, Albert Villaró, Oriol Comas, Ferran Grau, Emili Bayo, Jordi de Manuel, Núria Queraltó...
També es lliurarà el 6è premi memorial Agustí Vehí - Vila de Tiana, al qual s’hi han presentat dotze original i que es publica a la col·lecció Crims.cat de l’editorial Alrevés.
Com sempre, els actes més oficials tindran lloc divendres, de 19 a 21 hores, i els literaris dissabte, d’11 a 22 hores, al Casal de Tiana, a l’avinguda Isaac Albéniz, 8.
Temes pendents
Fent un primer balanç, Bennasar se sent prou satisfet dels objectius assolits en referència al gènere. “La novel·la negra en català té més visibilitat que mai i se’n parla als mitjans. Hi ha col·leccions i editorials específiques. Han sortit nous autors que conviuen amb els sèniors i s’ha eixamplat la base lectora”, afirma. I en el plateret negatiu? “Queden coses per fer, moltes: aconseguir un nombre suficient de lectors perquè els autors puguin viure de la seva obra; aconseguir exportar els nostres autors a l’exterior; aconseguir l’interès de la crítica i l’acadèmia...”.
Només falta felicitar i agrair a Sebastià Bennasar la feina feta i desitjar-li sort a ell i al seu relleu.